Samenwerking op bedrijventerreinen - Transportzone Meer

Samenwerking op bedrijventerreinen - Transportzone Meer

In de studie ‘Samenwerking op bedrijventerreinen’ ging de SERV op zoek naar inspirerende voorbeelden van duurzame samenwerking op bedrijventerreinen. Hier kan u een selectie uit het rapport lezen waarbij het bedrijventerrein Transportzone Meer in de provincie Antwerpen onder de loep genomen wordt.

Transportzone Meer vormt samen met Hazeldonk (Nederland) één bedrijvenzone met voornamelijk logistieke activiteiten. De bedrijventerreinvereniging Logistic Center Hazeldonk-Meer (LCHM) werd in 2007 opgericht en staat voor grensoverschrijdende samenwerking. Hazeldonk is in 2020 een bedrijveninvesteringszone (BIZ) geworden. Met projectsteun van de POM Antwerpen onderzoeken de bedrijventerreinvereniging en de stad Hoogstraten momenteel op welke manier een business improvement district (BID) gerealiseerd kan worden op de bedrijvenzone in Meer.

Een BID voorziet een duidelijk omschreven wettelijk kader voor samenwerking tussen het lokaal bestuur en de bedrijven en biedt opportuniteiten om samen met de bedrijven het bedrijventerrein aantrekkelijk te maken en te houden.

Contactgegevens: 

Marie-Cecile Roovers, parkmanager Logistic Center Hazeldonk-Meer
secretariaat@LCHM.eu
0031 065 - 161 77 01

Inge Van den Heuvel, projectmedewerker bedrijventerreinen stad Hoogstraten
inge.vandenheuvel@hoogstraten.be
03 340 19 09

 

 

Mobility Event Bedrijven Mechelen Zuid

Mobility Event Bedrijven Mechelen Zuid

In de week van de mobiliteit is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan onze mobiliteit. Hoe vervoeren we ons van en naar het werk? Kan het anders? En hoe dan? Je hoort vaak over fietsleasing, maar dit kan op verschillende manieren. Omdat we merken dat de ondernemer toch nog wel wat vragen heeft over hoe zijn mensen via alternatieve vervoermiddelen op het werk te krijgen, organiseerde vzw Bedrijven Mechelen Zuid samen met haar Parkmanager Kirsten van Quares en met de steun van POM Antwerpen en Provincie Antwerpen op 19 september haar Mobility Event bij bestuurder Sonoco.

Aangezien een best practice vandaag de meest efficiënte manier is om kennis te delen en do’s en dont's te bespreken, wilde Sonoco zijn traject delen met de bedrijven op Mechelen Zuid. Hoe begin ik eraan? Hoe motiveer ik mijn mensen? Hoe pak ik het financieel aan? Is er hulp van de overheid? Dat Pendelfonds, kom ik daarvoor in aanmerking? Er werd op al deze vragen antwoord geboden. De ondernemers gingen met heel wat ideeën naar huis om aan de slag te gaan.

Als tweede spreker had de vzw de Provincie Antwerpen uitgenodigd om toelichting te geven rond de Mobiscan. Vzw Bedrijven Mechelen Zuid wil graag een overkoepelende Mobiscan over alle bedrijven van het bedrijventerrein laten uitvoeren door de provincie. Dit om in kaart te brengen waar de werknemers vandaan komen en wanneer en hoe ze vandaag naar het werk komen, om zo eventuele bedrijfsoverschrijdende mobiliteitsoplossingen te vinden. Deze studie zal plaatsvinden in de eerste helft van 2020.

Invoering havennummering en inrichting bufferbekken in Retiese Ambachtszone ‘De Bempdekens’

Invoering havennummering en inrichting bufferbekken in Retiese Ambachtszone ‘De Bempdekens’

Een werkgroep uit de Retiese Ambachtszone ‘De Bempdekens’ diende een subsidieaanvraag in bij de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen voor enerzijds een uniforme bewegwijzering via poort- of havennummers, anderzijds voor de herinrichting en verfraaiing van het retentie- of bufferbekken binnen deze zone. Deze werkgroep bestaat uit een actieve groep bedrijven binnen de ambachtszone en krijgt ondersteuning van de bedrijventerreinmanager van de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK) en de gemeente Retie. De werkgroep onderhoudt nauwe contacten met de overige bedrijven om de onderlinge samenwerking te stimuleren. Doel van deze werkgroep is het uitwerken van concrete acties om de bedrijvenzone te verduurzamen. 

Het invoeren van havennummers binnen de bedrijvenzone was één van de eerste actiepunten in het kader van bedrijventerreinmanagement. Deze manier van bewegwijzering wordt veel gebruikt in (grotere) industrieterreinen en is intussen goed ingeburgerd.
Door het aanleggen van verschillende elementen in de omgeving, wordt de functie van het bufferbekken uitgebreid. Speeltoestellen, een picknickruimte en een bijenhotel zorgen ervoor dat deze plek kan uitgroeien tot een groene ontmoetingsruimte. Op die manier vormt het een groene barrière tussen de bedrijven en de bewoning, maar tevens vormt het een verbinding tussen beide omdat het ervoor zorgt dat (buurt)bewoners in de bedrijvenzone worden geïntegreerd.

Dit project kwam tot stand dankzij de steun van de Provincie Antwerpen, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen en de gemeente Retie. Ook een aantal gevestigde bedrijven hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan deze realisatie.

Contactgegevens: 

Griet Goor, Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK)
griet.goor@iok.be
014 56 32 87

Naar een kwalitatief en doordacht groenbeheer op bedrijventerrein Mechelen-Zuid

Naar een kwalitatief en doordacht groenbeheer op bedrijventerrein Mechelen-Zuid

De vereniging Bedrijven Mechelen-Zuid presenteerde 27 september het groenbeheerplan dat dankzij subsidie van POM Antwerpen kon worden opgemaakt. De eindpresentatie vond plaats in het BEN (Bijna EnergieNeutraal) kantoorgebouw van KBC, te midden van hun prachtige bedrijfstuin. De vergaderzaal zelf was ook erg toepasselijk; aanwezigen trokken gretig foto’s van de aanplantingen en muurtuin in de perfect natuurlijk geventileerde vergaderzaal. 

Het aanwezige groen werd zowel op de publieke als op private domeinen onderzocht door het gespecialiseerde Corridor, en in samenwerking met de bedrijven en de stad Mechelen werden er concrete groenbeheervisies en praktische beheerfiches opgesteld. Hiermee kunnen zowel de stad als de bedrijven het groenbeheer van elk hun domeinen optimaliseren naar onderhoudskost en beeldkwaliteit, maar ook naar ecologische aspecten zoals biodiversiteit en tijdelijke natuur.

De aanwezige bedrijven brainstormden na de presentatie omtrent mogelijke vervolgacties. Zo werd er onder andere gedacht aan ‘the right to challenge’: de mogelijkheid om het groenbeheer voor publiek domein van de stad over te nemen, mits de bedrijven het samen zelf beter en goedkoper kunnen.

De bedrijvenvereniging zal nu een selectie maken van de ontvangen ideeën en voorstellen om de realisatie of voortzetting ervan te programmeren voor 2019.

Contactgegevens: 

Benjamin De Bruyn, parkmanager vzw Bedrijven Mechelen-Zuid
info@bm-z.be

Parkmanagement La Corbeille zet in op duurzaamheid, sociale interactie en aantrekkelijke inrichting

Parkmanagement La Corbeille zet in op duurzaamheid, sociale interactie en aantrekkelijke inrichting

Mede dankzij de provinciale subsidie ‘Stimuleren van duurzame acties op bedrijventerreinen’ kon vzw Parkmanagement La Corbeille de afgelopen jaren de nodige acties uitwerken die bijdragen aan de duurzaamheid en kwalitatieve inrichting van het bedrijventerrein La Corbeille in Hulshout.

Er werd buitenmeubilair (tafels en banken) geplaatst, hetgeen bijdraagt aan de sociale interactie tussen de bedrijven. Het middenplein is dankzij de aanleg van een Wadi opgewaardeerd en een rustgevende plek geworden. Er werden her en der vuilbakken geposteerd, wat de netheid van het bedrijventerrein ten goede komt. Dankzij de verplaatsbare fietsenstalling kunnen fietsen droog en degelijk worden gestald. Geen overbodige luxe want door de ligging van het bedrijventerrein aan de fietsroute Herentals – Aarschot komen immers veel medewerkers met de fiets. Er werden 2 AED-toestellen geplaatst, die degelijk onderhouden worden en jaarlijkse opleidingen moeten ervoor zorgen dat er steeds meer mensen op het terrein op de hoogte zijn van de werking van deze toestellen.

‘Het uitgangspunt is dat de bedrijven actief op onze site zich moeten kunnen focussen op hun kernactiviteiten. De vzw zorgt voor een aangenaam kader en voormelde acties dragen hier zeker toe bij’, aldus parkmanager Marco Spoto. Omdat het bedrijventerrein nog niet voltooid is, zal er in de toekomst nog verder worden geïnvesteerd. De input van de bedrijven in te ondernemen acties is meer dan welkom.

Contactgegevens: 

Marco Spoto, parkmanager La Corbeille Parkmanagement
Marco.spoto@tervias.be

 

Gezamenlijke papier- en kartonophaling in Wommelgem en Ranst

Gezamenlijke papier- en kartonophaling in Wommelgem en Ranst

Uit de fusie van 2 bedrijventerreinverenigingen gevestigd in de industriezones Wommelgem en Ranst ontstond vzw Bewora (Bedrijvenvereniging Wommelgem & Ranst). Samen sterk was het motto! Het ledental kende een forse opmars, de structuur werd geoptimaliseerd, er werden werkgroepen gecreëerd en projecten opgestart.

Eén van de realisaties is de gezamenlijke ophaling van papier en karton. Mede dankzij de verkregen subsidies van POM Antwerpen kon dit project uitgewerkt worden. Er werden via Bewora papiercontainers aangekocht en gratis bij de deelnemende bedrijven geplaatst. De voordelen zijn van velerlei aard:

  • plaatsing van gratis containers van 1100l-5000l
  • enkel bij ophaling wordt afgerekend (voordeeltarief)
  • slechts 1 vrachtwagen voor het volledige bedrijventerrein: minder verkeer, goed voor mobiliteit
  • minder CO2-uitstoot: goed voor milieu

Er zijn ondertussen 24 bedrijven in de industriezones die ingetekend hebben. Via de gezamenlijke ophaling kan er ook elk jaar een premie bekomen worden via Val-i-Pac (recyclage van bedrijfsmatige verpakkingen) waardoor dit project meer dan een win-winsituatie wordt. Naar aanleiding van dit succes wordt er jaarlijks ook een data-ophaling georganiseerd voor alle Beworaleden die wensen in te schrijven. De bedrijven die hiervoor een attest wensen te bekomen, kunnen dit op eenvoudige aanvraag verkrijgen.

Contactgegevens: 

Nicole Dabin, vzw Bewora
info@bewora.be

Praktijkvoorbeelden van succesvolle BTM-trajecten uit de provincie Antwerpen

Praktijkvoorbeelden van succesvolle BTM-trajecten uit de provincie Antwerpen

Samenwerkingsinitiatieven op bedrijventerreinen kunnen uiteenlopende financiële, economische, ecologische en maatschappelijke voordelen genereren. POM Antwerpen vindt het belangrijk om die troeven te versterken. In de brochure 'Van netwerking tot nachtbewaking. De dynamiek van bedrijventerreinmanagement' laat POM Antwerpen een aantal bedrijventerreinverenigingen en lokale besturen aan het woord. We komen te weten welke succesvolle BTM-trajecten werden doorlopen en hoe de bedrijventerreinverenigingen de toekomst zien. Voor wie concreet aan de slag wil gaan zijn er een aantal nuttige tips. Ook de Vlaamse overheid komt aan het woord, als toonaangevende stimulator van bedrijventerreinmanagement.

Contactgegevens: 

Peter Carpentier, POM Antwerpen
peter.carpentier@pomantwerpen.be
03 240 68 35