Bedrijvenpark Kortrijk-Noord (BPKN) platform Preventieadviseurs

Bedrijvenpark Kortrijk-Noord (BPKN) platform Preventieadviseurs

Bedrijvenpark Kortrijk-Noord organiseert samen met INNI-groep en DORO Industrial Safety een bijeenkomst op donderdag 22 september 2022 voor alle preventieadviseurs van het bedrijvenpark. De bedoeling is om samen een leer- en uitwisselingsplatform rond veiligheid en gezondheid op het werk uit te bouwen. Op de agenda van de eerste samenkomst staat o.a. het uitwisselen van ideeën, cases en het preventiebeleid. Meer info via de nieuwe parkmanager Guy Putman.

Bron: 
https://www.kortrijk-noord.be/
Contactgegevens: 

Biodiversiteit op Kanaalzone Harelbeke-Kortrijk

Biodiversiteit op Kanaalzone Harelbeke-Kortrijk

Op site Bolwerk van Kanaalzone Harelbeke-Kortrijk wordt gewerkt aan de aanleg van een groene, publieke parkzone. Bovendien zullen fietsers daar kunnen doorsteken om de industriezone te bereiken. Sinds deze zomer kunnen alle werknemers van Kanaalzone Harelbeke-Kortrijk daar ook van hun lunch genieten. Het is de bedoeling dat het park een hefboom wordt om de ganse industriezone biodiverser en bijvriendelijk te maken. Een bloemenweide werd ingezaaid en 3 bijenkorven staan nu reeds op de site.

Alle bedrijven van Kanaalzone Harelbeke-Kortrijk worden uitgenodigd om ook initiatieven te nemen en kunnen meer info krijgen over externe hulp voor aanleg en onderhoud van een biodiverse bloemenzone.

Contactgegevens: 

Annelies Corne, parkmanager
annelies@bedrijvenparkmanagement.be

Jobbeurs en ‘Teamtrophy’ voor de bedrijventerreinen in Deinze

Jobbeurs en ‘Teamtrophy’ voor de bedrijventerreinen in Deinze

Bij Deinze industrie zaten ze niet stil. Er werden in 2019 verschillende duurzame acties georganiseerd in het kader van de provinciale subsidie voor het verduurzamen van bedrijventerreinen. In mei ’19 organiseerden ze een jobbeurs en in augustus ’19 werd er een ‘teamtrophy’ georganiseerd.

De bedrijven stonden voor een enorme uitdaging: medewerkers vinden. Vaak kennen de mensen de bedrijven in de regio niet en weten ze niet wat ze te bieden hebben. Daarom organiseerde Deinze industrie als koepelvereniging voor de 2de keer een jobbeurs. De Jobbeurs Deinze is een laagdrempelige, ongedwongen manier om bedrijven en medewerkers te ontmoeten. Gewoon luisteren wat een bedrijf te bieden heeft en luisteren wat de medewerker in zijn of haar mars heeft. Ook werden er workshops aangeboden over ‘hoe solliciteren’ en bezoekers konden hun cv laten screenen bij een VDAB sollicitatiecoach. 350 mensen knoopten gesprekken aan met toekomstige werkgevers en deden nieuwe ideeën op. De reacties van de standhouders waren gemengd; vooral het vinden van gespecialiseerde technische profielen blijkt zeer moeilijk te zijn.
Temeer is Deinze Industrie ervan overtuigd dat een initiatief zoals een jobbeurs opportuniteiten creëert en de perceptie van werken en ondernemen versterkt. 

Vervolgens organiseerde Deinze Industrie in augustus de Deinze Industrie Teamtrophy. Deze eerste editie van een collectieve sportieve teamdag was een schot in de roos. 15 bedrijventeams namen deel en beleefden een fijn sportief netwerkmoment. Sport en ondernemen is absoluut een goede combinatie om bedrijven onderling te laten kennis maken, maar ook om bedrijven op de kaart te zetten. Via deze weg kun je meegenieten van de beelden: https://flic.kr/s/aHsmGuKdrw .

Contactgegevens: 

Yannic Demeyer - coördinator van ondernemerskoepel Deinze Industrie
info@deinzeindustrie.be
0497 480 657

Beweegvriendelijke bedrijventerreinen met de innovatieve IPitup-beweegbank

Beweegvriendelijke bedrijventerreinen met de innovatieve IPitup-beweegbank

Een sterke onderneming draait op gezonde medewerkers

Wie gezond is, heeft meer energie, is alerter én productiever. Door het plaatsen van een beweegbank op het bedrijventerrein kan je je werknemers stimuleren om gezonde keuzes te maken en daar pluk je dan als onderneming automatisch de vruchten van.

Alles-in-één-toestel

De IPitup-beweegbank is een meerpersoons zitbank met meervoudige beweegfuncties die een unieke waaier aan lichaamsoefeningen mogelijk maakt. Je kan er heen om je broodnodige portie zuurstof te scheppen, een gezond tussendoortje te nuttigen of je lunch te verorberen, maar er is meer. Véél meer. Aan dit compacte alles-in-één-toestel kan je ook een complete workout afwerken. En daarvoor heb je slechts 10 minuutjes nodig. Je moet zelfs je sportkleren niet aantrekken!

Infopaneel, webapp en coaching

Hiervoor maak je gebruik van de laagdrempelige oefeningen op het geïntegreerde infopaneel of werk je met de bijhorende gratis beweeg-app die prima dienst doet als virtuele coach en motivator. Iedereen die meer wil of moet bewegen kan er mee aan de slag, ongeacht zijn of haar beweegniveau. De webapp helpt je aan een sterker en beter uitgebalanceerd lichaam waardoor je blessures vermijdt en je prestaties verbeteren, zowel fysiek als cognitief.

Uit de praktijk

IMEC Leuven gelooft in de meerwaarde van het beweegbankproject. IMEC investeerde in de aankoop van meerdere beweegbanken en maakte daarbij ook gebruik van het bijhorende coachingstraject. Enkele collega’s volgden de gratis opleiding tot IPitup-trainer of -ambassadeur. Sindsdien staan ze tijdens de lente- en zomermaanden paraat om hun IMEC-collega’s te informeren, initiaties te verzorgen en lessenreeksen te organiseren. Ze begeleiden, coachen en creëren een ‘can do’-omgeving, met aandacht voor correct bewegen en succesbeleving. Interessant en motiverend bovendien: telkens één van de IMEC-medewerkers met de beweegapp aan het werk gaat, doneert IMEC 1 euro aan een goed doel.

Testen via de uitleendienst

Ook Sport Vlaanderen gelooft in de beweegbank en stelt diverse mobiele beweegbanken ter beschikking via zijn uitleendienst. Hierop kunnen ook bedrijven(terreinen) intekenen. Experimenteer gedurende 1 maand met de beweegbank, maak gebruik van het bijhorende activeringstraject en maak van jouw werkomgeving ook een beweegvriendelijke ruimte!

 

Contactgegevens: 

info@ipitup.be
016 43 68 47

Hoe maak je jouw bedrijvenzone fietsvriendelijk?

Hoe maak je jouw bedrijvenzone fietsvriendelijk?

Steeds meer werknemers maken gebruik van de fiets voor hun woon-werk verplaatsing. Met de fiets ben je vaak sneller, zeker in een stedelijke context. Maar is een bedrijventerrein wel veilig voor fietsende werknemers? En waar zitten de knelpunten? De combinatie van watergebonden activiteiten, vrachtverkeer en autoverkeer vormen een uitdaging op vlak van verkeersveiligheid.

De Provincie Antwerpen heeft getracht concrete richtlijnen aan te reiken om een bedrijventerreinen fietsvriendelijker of fietsgeschikter te maken. Deze kunnen worden ondergebracht in zes pijlers: fietsbereikbaarheid, infrastructuur en diensten, fietsparkeren, signalisatie, fietscultuur en -campagnes en inspraak en overleg. Sommige maatregelen kunnen bedrijven zelf nemen, andere ingrepen situeren zich op het niveau van het hele bedrijventerrein. Tot slot zijn er maatregelen die buiten de bedrijvenzone vallen, zoals bijvoorbeeld afstandsparkings met deelfietsen voor het afleggen van de last mile.

Wil je zelf aan de slag? Download de gratis toolbox hier!

Contactgegevens: 

Stefanie Mahieu, adviseur mobiliteit - fietsinfrastructuur provincie Antwerpen
Stefanie.mahieu@provincieantwerpen.be
03 240 66 63

Gezondheidsproject op bedrijventerrein PEGASUS park in Machelen-Diegem

Gezondheidsproject op bedrijventerrein PEGASUS park in Machelen-Diegem

(Bron : Fitter&Fitter)

Begin 2018 startte de organisatie Fitter&Fitter met haar sportcoach testsessies met de initiatie van verschillende vormen van sport en beweging voor de werknemers van Pegasus Park en alle aanpalende bedrijventerreinen. Na het inloopjaar 2018 begint 2019 met een uiterst gevarieerd aanbod op deze locatie.

Maandelijkse activiteiten

Binnen het Pegasus park zullen maandelijks beweegactiviteiten worden georganiseerd om zo een continue cultuur van gezondheid en beweging te creëren.  Dergelijke activiteiten kunnen op termijn een echte mentaliteitswijziging bij werknemers bewerkstelligen. Vanuit Sport Vlaanderen (“Sport op het Werk”) zal als eerste ondersteuning communicatie* en coach-uren (50%) worden aangeboden. Verschillende stakeholders en middenveldorganisaties willen kijken hoe zij hun steentje kunnen bijdragen voor de gezondheid van de werknemers op bedrijventerreinen.

*mogelijks promotie/inspiratiefilmpje om dit initiatief op bedrijventerreinen doorheen gans Vlaanderen te promoten (Ken Nys, projectverantwoordelijke Sport op het Werk)

Details

Naast sport en beweging zal er ook ruimte zijn voor gezonde voeding, houding versterkende oefeningen en initiaties allerhande om werknemers vertrouwd te maken met nieuwe sport- en/of bewegingstechnieken. Men zal daarbij steeds het nuttige en gezonde aan het aangename proberen te paren. Ook seizoensgebonden activiteiten worden voorzien om de afwisseling te maximaliseren voor werknemers-deelnemers. Het project zal ook leerlessen opleveren voor soortgelijke implementaties op andere bedrijventerreinen.

 

 

Contactgegevens: 

Bart Delobel/Sports Coach Fitter&Fitter
bart@fitterandfitter.be
+32 496 856455

 

Parkmanagement La Corbeille zet in op duurzaamheid, sociale interactie en aantrekkelijke inrichting

Parkmanagement La Corbeille zet in op duurzaamheid, sociale interactie en aantrekkelijke inrichting

Mede dankzij de provinciale subsidie ‘Stimuleren van duurzame acties op bedrijventerreinen’ kon vzw Parkmanagement La Corbeille de afgelopen jaren de nodige acties uitwerken die bijdragen aan de duurzaamheid en kwalitatieve inrichting van het bedrijventerrein La Corbeille in Hulshout.

Er werd buitenmeubilair (tafels en banken) geplaatst, hetgeen bijdraagt aan de sociale interactie tussen de bedrijven. Het middenplein is dankzij de aanleg van een Wadi opgewaardeerd en een rustgevende plek geworden. Er werden her en der vuilbakken geposteerd, wat de netheid van het bedrijventerrein ten goede komt. Dankzij de verplaatsbare fietsenstalling kunnen fietsen droog en degelijk worden gestald. Geen overbodige luxe want door de ligging van het bedrijventerrein aan de fietsroute Herentals – Aarschot komen immers veel medewerkers met de fiets. Er werden 2 AED-toestellen geplaatst, die degelijk onderhouden worden en jaarlijkse opleidingen moeten ervoor zorgen dat er steeds meer mensen op het terrein op de hoogte zijn van de werking van deze toestellen.

‘Het uitgangspunt is dat de bedrijven actief op onze site zich moeten kunnen focussen op hun kernactiviteiten. De vzw zorgt voor een aangenaam kader en voormelde acties dragen hier zeker toe bij’, aldus parkmanager Marco Spoto. Omdat het bedrijventerrein nog niet voltooid is, zal er in de toekomst nog verder worden geïnvesteerd. De input van de bedrijven in te ondernemen acties is meer dan welkom.

Contactgegevens: 

Marco Spoto, parkmanager La Corbeille Parkmanagement
Marco.spoto@tervias.be

 

Evenement Lerende Parken

22

Evenement Lerende Parken

SBM organiseert in het najaar een evenement voor bedrijven met interesse in co-sourcing en talentdeling van werknemers. Diverse sprekers behandelen het beleid, juridische aspecten en praktijkcases hieromtrent. Inschrijvingslink via: https://sbm.be/opleiding/hrm/lerende-parken?ref=211359.

Dit evenement kadert in het ESF project 'Lerende Parken'. Dit project, waarbij POM West-Vlaanderen één van de partners is, wenst competenties en talenten van werknemers op een bedrijventerrein in kaart te brengen, alsook een beter zicht te krijgen op de opleidingsnood en het jobaanbod op het hele bedrijventerrein. Zo wil men komen tot een 'inzetbaarheidsmatrix' van het bedrijventerrein, als basis om interne en externe mobiliteit van werknemers te bevorderen en hen langer gemotiveerd aan het werk houden.

Contactgegevens: 

SBM Kortrijk
info@sbm.be
078 35 36 38

“Sport en welzijn op het werk” op bedrijventerreinen in Haasrode

“Sport en welzijn op het werk” op bedrijventerreinen in Haasrode

In 2016 namen de bedrijven uit Haasrode samen met de structurele partners/lokale stakeholders (Interleuven, POM en Voka Vlaams-Brabant) deel aan de oproep rond bedrijventerreinmanagement met een plan van aanpak 2017-2019, dat door Agentschap Innoveren & Ondernemen werd weerhouden. In afwachting van de oprichting van de vzw Bedrijventerreinmanagement met een professionele parkmanager voor de bedrijven op het actuele “Haasrode Research en Development Park” en de “Ambachtenzone” hebben de bedrijven met de lokale stakeholders een aantal werkgroepen opgericht, waaronder één rond “Sport en Welzijn op het werk.” Het doel van deze werkgroep is enerzijds om te documenteren welke sportactiviteiten individuele bedrijven (bijvoorbeeld Siemens of Materialise) of organisaties (zoals hogeschool UCLL) reeds aanbieden voor hun werknemers of studenten en anderzijds het oplijsten van mogelijke sport- of bewegingsactiviteiten om er vooral kleine en middelgrote bedrijven op de beide sites bij te betrekken.

Wat de meeste bedrijven nu al bindt, is de jaarlijkse “Research Run” die meer dan 300 deelnemers laat lopen over de groene terreinen rond de UCLL Proximus-campus in Haasrode. Dankzij Sport op het Werk werd een gesprek geinitieerd met de Vlaams-Brabantse cel van Sport Vlaanderen, om zo enkele korte en lange termijndoelstellingen voor de bedrijven in Haasrode te realiseren. 

Naast het delen van bestaande sportinfrastructuur is er ook aandacht voor minder courante bewegingsactiviteiten als yoga, Tai Chi, Zumba en Pilates.  Hiervoor zal één van de toekomstige leden van de vzw de benodigde ruimte en sanitaire voorzieningen ter beschikking stellen. Sport Vlaanderen betaalt per investering van 10 lesuren eenzelfde blok van 10 lesuren en hun vertegenwoordiger helpt de vzw zoeken naar de geschikte instructeur, docent of lesgever. Daarenboven werd het idee geopperd om een Finse piste of “fit-o-meter” parcours in te richten met buitenfitnesstoestellen.

Starten met een fietsplan

Starten met een fietsplan

Gezondheid van uw werknemers, een positief imago en kostenbesparingen zijn slechts enkele van de vele voordelen om bedrijfsfietsen te introduceren. Onderhoud, verzekering, hulpverlening, advies en beheer kunnen gebundeld worden in een gezamenlijk pakket. Via een formule van loonruil kan dit bovendien kostenneutraal voor de werkgever en heel voordelig voor de werknemer.

B2Bike is een netwerk van lokale fietswinkels verspreid over de Vlaamse provincies, dat u daarbij kan assisteren. Geïnteresseerd? Neem dan een kijkje op de website!