Naar een kwalitatief en doordacht groenbeheer op bedrijventerrein Mechelen-Zuid

De vereniging Bedrijven Mechelen-Zuid presenteerde 27 september het groenbeheerplan dat dankzij subsidie van POM Antwerpen kon worden opgemaakt. De eindpresentatie vond plaats in het BEN (Bijna EnergieNeutraal) kantoorgebouw van KBC, te midden van hun prachtige bedrijfstuin. De vergaderzaal zelf was ook erg toepasselijk; aanwezigen trokken gretig foto’s van de aanplantingen en muurtuin in de perfect natuurlijk geventileerde vergaderzaal. 

Het aanwezige groen werd zowel op de publieke als op private domeinen onderzocht door het gespecialiseerde Corridor, en in samenwerking met de bedrijven en de stad Mechelen werden er concrete groenbeheervisies en praktische beheerfiches opgesteld. Hiermee kunnen zowel de stad als de bedrijven het groenbeheer van elk hun domeinen optimaliseren naar onderhoudskost en beeldkwaliteit, maar ook naar ecologische aspecten zoals biodiversiteit en tijdelijke natuur.

De aanwezige bedrijven brainstormden na de presentatie omtrent mogelijke vervolgacties. Zo werd er onder andere gedacht aan ‘the right to challenge’: de mogelijkheid om het groenbeheer voor publiek domein van de stad over te nemen, mits de bedrijven het samen zelf beter en goedkoper kunnen.

De bedrijvenvereniging zal nu een selectie maken van de ontvangen ideeën en voorstellen om de realisatie of voortzetting ervan te programmeren voor 2019.

Contactgegevens: 

Benjamin De Bruyn, parkmanager vzw Bedrijven Mechelen-Zuid
info@bm-z.be