Netwerkbijeenkomst POM Antwerpen in Breda en Hazeldonk-Meer

Netwerkbijeenkomst POM Antwerpen in Breda en Hazeldonk-Meer

Op 14 november organiseerde POM Antwerpen een netwerkbijeenkomst voor bedrijventerreinverenigingen en -beheerders uit de provincie Antwerpen. Plaats van afspraak: bedrijvencentrum Bond Park in Breda, Nederland. Stan Verdonck van POM Antwerpen heette iedereen welkom en parkmanager Marie-Cecile Roovers gaf een bevlogen voorstelling over bedrijventerreinvereniging Logistic Center Hazeldonk-Meer (LCHM). Vervolgens gaf bestuurder Francois Maes een leerrijke rondleiding bij Special Fruit, een bedrijf dat sterk inzet op duurzaam ondernemen, energiedelen en circulariteit. Nadien was er een begeleide busrit op bedrijventerrein Hazeldonk-Meer, gelegen in de grensregio Vlaanderen-Nederland. Stakeholders van verschillende bedrijventerreinen uit de provincie wisselden ervaringen uit tijdens een afsluitende netwerklunch.

Slotevent Logigrid

16

Slotevent Logigrid

In het project Logigrid onderzochten VIL en Flux50 samen hoe bedrijven in de logistieke sector hun stroomverbruik kunnen rationaliseren, zelf producent van hernieuwbare energie kunnen worden en verdere winst kunnen boeken door samenwerking met bedrijven in de buurt. Wilt u weten welke pragmatische oplossingen er zijn om uw stroomfactuur te milderen en welke energieoptimalisaties er zijn in de logistieke sector? Bent u benieuwd hoe een aantal bedrijven de theorie in de praktijk heeft gebracht? Dan is het slotevent Logigrid op 16 juni in Mechelen iets voor u! Bekijk het programma, praktische informatie, inschrijvingsvoorwaarden en inschrijvingsmodule via deze link.

Samenwerking op bedrijventerreinen - Delen van diensten en personeel

Samenwerking op bedrijventerreinen - Delen van diensten en personeel

In de studie ‘Samenwerking op bedrijventerreinen’ ging de SERV op zoek naar inspirerende voorbeelden van duurzame samenwerking op bedrijventerreinen. Hier kan u een selectie uit het rapport lezen met een overzicht van acties rond het delen van diensten en personeel in de onderzochte zones. Er komen ook een aantal netwerkinitiatieven aan bod.

 

Contactgegevens: 

Gert Verdonck
Via LinkedIn

Netwerkdag bedrijventerreinmanagement

13

Netwerkdag bedrijventerreinmanagement

Om doelstellingen te realiseren is samenwerking steeds meer de sleutel tot succes. Onder meer rond veiligheid, mobiliteit, energie-efficiëntie en financiering zijn er grote uitdagingen voor onze bedrijventerreinen. Daarom willen we graag met u inzicht, overzicht en vooruitzicht creëren rond een nieuwe dynamiek.

Kom op 13 september naar onze inspirerende netwerkdag, waar uw visie en ervaring van absolute meerwaarde zijn! We kijken er naar uit om u te ontmoeten. 
 

Wanneer?
13 september 2018 van 8u00 tot 12u30.

Waar?
Bedrijvencentrum De Punt, Kerkstraat 108, 9050 Gent.
Station Gentbrugge op 5 min. wandelafstand en parkeergelegenheid in de buurt.

Ik schrijf me in!

Programma

08u00 - 08u30
Ontvangst met ontbijt

08u30 - 09u00
Ontbijtsessie: Samen loop je niet sneller, maar kom je verder. 
Stefaan Vandist

Stefaan Vandist werkt als éénmansleger in het gebied van duurzaamheid, toekomstverkenning en innovatie. Hij gaat samen met ons op zoek naar de belangrijkste ingrediënten van een vruchtbare samenwerking.

09u00 - 10u00
Getuigenissen uit de praktijk

1+1=11
Ewoud Monbaliu, Levuur

Ewoud Monbaliu, initiatiefnemer van het collectief Levuur, is al 20 jaar bevlogen in communicatie, processen en participatie met burgers. Hij wil ons een kader aanreiken over 'samen handelen’ en laten zien dat we niet onmiddellijk hoeven te focussen op efficiëntie-denken.

Uit de startblokken
Frank Coppens, voorzitter van bedrijventerreinvereniging Industriezone 2 Ninove

Industriezone 2 in Ninove kent een hoge participatie in haar bedrijventerreinvereniging met als gevolg heel wat initiatieven in de steigers. Voorzitter Frank Coppens deelt graag zijn ervaringen.

De drievoudige winst van groen 
dr. ir. Robbert Snep, Wageningen University and Research

dr. ir. Robbert Snep van de Universiteit Wageningen doet een aanzienlijk deel van zijn carrière onderzoek naar de methodes en effecten van vergroening in de bebouwde omgeving. Hij komt ons vertellen wat de verdiensten zijn van investeringen in groen op bedrijventerreinen.

10u00 - 10u30
Pauze

10u30 - 12u00
Collaboratie Canvas: Actiegerichte oefening rond samenwerking op bedrijventerreinen
Stefaan Vandist

In kleinere groepen buigen we ons over de reële uitdagingen die zich stellen op bedrijventerreinen. We delen onze ervaringen, proberen oplossingen te ontwikkelen en maken daarbij gretig gebruik van de inzichten en hefbomen die ons zijn aangereikt door de sprekers.

12u00 - 12u30
Vertaalslag naar de praktijk: what’s next?

Ik schrijf me in!

Nadien worden broodjes voorzien. Inschrijven kan tot 10 september 2018.

Contactgegevens: 

Heleen Veys
heleen.veys@pomov.be
09 267 86 42 

Bedrijvig Brugge: ondernemers leren van ondernemers

Bedrijvig Brugge: ondernemers leren van ondernemers

Bedrijvig Brugge organiseert jaarlijks enkele netwerkactiviteiten waarbij rond één thema telkens meerdere getuigenissen worden gegeven: Ondernemers leren van ondernemers (OLO). Recent werden OLO’s georganiseerd rond stress op het werk, innovatief ondernemen, het nieuwe werken, hoe als werkgever omgaan met tijd- en plaatsonafhankelijk werken en sponsoring van sportclubs.

De thema’s en getuigenissen blijven laagdrempelig en zijn daardoor direct bruikbaar voor de bedrijfsleider en zijn werknemers. Door de mogelijkheid te bieden om actief te netwerken en met praktijkgerichte getuigenissen, wil de bedrijvenvereniging het ondernemerschap op de zones ondersteunen.

Op 18 mei 2018 wordt het laatste nieuws rond General Data Protection Regulation (GDPR) toegelicht.

Event bedrijventerreinmanagement provincie Antwerpen: netwerken in een uniek kader

Event bedrijventerreinmanagement provincie Antwerpen: netwerken in een uniek kader

Op 28 maart 2018 organiseerde POM Antwerpen een provinciaal netwerkevent in Stadsbrouwerij De Koninck, waarop een veertigtal vertegenwoordigers van bedrijventerreinverenigingen en lokale besturen aanwezig waren. Het inhoudelijke luik bestond uit 2 delen. Eerst was er een voorstelling van het Kennisnetwerk BTM door POM Antwerpen. Daarna volgde een inspirerende uiteenzetting over maatschappelijk verantwoord ondernemen en BTM door Karel Cardoen, succesvol ondernemer en voorzitter van bedrijventerreinvereniging Handel en Industrie Wilrijk. Aansluitend was er een netwerkreceptie met streetfood, een lekker Bolleke, een interactieve brouwerijtour en een gezellige babbel. Het event bewees andermaal de wil van de BTM-stakeholders uit de provincie Antwerpen om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Bekijk de fotoreportage hier!

Contactgegevens: 

Peter Carpentier, POM Antwerpen
peter.carpentier@pomantwerpen.be
03 240 68 35

Grote Schoonmaak op bedrijventerrein Mechelen-Zuid is succes

Grote Schoonmaak op bedrijventerrein Mechelen-Zuid is succes

Op 14 september 2017 vond een opruimdag van zwerfvuil plaats op het bedrijventerrein Mechelen-Zuid. Ondanks het druilerige weer kwamen meer dan 80 vrijwilligers uit 10 verschillende bedrijven de handen uit de mouwen steken. De actie werd georganiseerd en gecoördineerd door vzw Bedrijven Mechelen-Zuid (BMZ), Mooimakers en een drietal bedrijven. De stad Mechelen bood de nodige logistieke ondersteuning. Na afloop mochten de deelnemers de materialen (grijpers e.d.) meenemen, in de hoop dat de opruimactie uitgebreid zou worden naar de straten en buurten waar zij wonen. De bedrijventerreinvereniging wil de actie in 2018 overdoen. Een gezamenlijke opruimdag zorgt niet alleen voor een proper terrein, maar bevordert ook de samenhorigheid tussen de bedrijven. 

Contactgegevens: 

Benjamin De Bruyn, parkmanager vzw Bedrijven Mechelen-Zuid
info@bm-z.be
 

Een 'voorloper' in Haasrode: de Research Run

Een 'voorloper' in Haasrode: de Research Run

De 'Research Run' is een vaste afspraak tussen de bedrijven op bedrijventerrein Haasrode. Voor de zevende keer op rij delegeren de bedrijven één of meer estafetteploegen die 9, 6 en 3 kilometer afleggen.

Aan de grondslag lagen loopevents die in Brussel en Wallonië werden georganiseerd zonder enige Vlaamse tegenhanger. Een jonge Leuvense sportcoach wou 'iets met sport' in het Research Park Haasrode opzetten. Als schrijver van het loopmagazine Zatopek kwam hij met organisator 'Running Nation' in contact en in de periode 2008/2009 was de kruisbestuiving een feit.

Om de eerste editie van de grond te krijgen gaf Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant financiële en organisatorische ondersteuning. Onder de vaste deelnemers vinden we de grote bedrijven en organisaties gevestigd op het research park in Haasrode zoals CEGEKA, KU Leuven met hun Leuven Research & Development Technology Transfer Office, LMS en VWR.

Waar de eerste editie reeds kon buigen op meer dan 100 deelnemers is dat aantal gestaag toegenomen en varieert het bij de laatste edities steeds tussen 300 à 320 lopers. Het loopgedeelte speelde zich in het verleden af rond het cateringbedrijf OCTOGOON in Haasrode. Dankzij de samenwerking met de Hogeschool UCLL krijgt het jaarlijkse sportevent een vast onderkomen op de nieuwe Proximus-site.

De organisatoren hopen dat het bedrijventerrein meer grip zal krijgen op het event dat werd opgestart met externe sponsors. Bij de meest recente editie was de deelname van de vzw Bedrijventerreinmanagement Haasrode alvast een teken in de goede richting. Het concept kan uitgebreid worden tot andere vormen van sport en beweging zoals wandelen en fietsen, waardoor de groep van potentiële deelnemers aanzienlijk zou toenemen. Het afsluitende netwerkevent met prijsuitreiking en fotoshoot voor deelnemers en supporters maakt het event meteen ook tot een sociaal gebeuren.

Hier hoor je enkele deelnemers aan het woord.

In Pegasus Park in Diegem wil men voor de verschillende bedrijven een compleet sport- en gezondheisproject op poten zetten. Het innovatieve zit in het uitgebreide 'menu' dat aan de bedrijven wordt aangeboden: sportsessies, jaarlijkse 'start to run', voorbereiding van het hele bedrijventerrein op de lokale 10 miles, Ventoux 20 kilometer en het ter beschikking stellen van een heuse foodcoach, een kinesist en zelfs een mental coach.

 

 

Contactgegevens: 

Bart Delobel, Fitter&Fitter
bart@fitterandfitter.be
0496 85 64 55

Kennisnetwerk Bedrijventerreinmanagement goed van start

Kennisnetwerk Bedrijventerreinmanagement goed van start

Op 21 februari 2017 organiseerden het Agentschap Innoveren & Ondernemen en de 5 Provinciale Ontwikkelingsmaatschappijen het lanceringsevenement van het Kennisnetwerk Bedrijventerreinmanagement en de projectoproep beveiliging. Deze infosessie was gericht naar bedrijventerreinverenigingen, beheerders en ontwikkelaars van bedrijventerreinen, lokale besturen en andere belanghebbenden. Het event vond plaats in het Vlaams Administratief Centrum (VAC) te Leuven, en bestond uit 2 inhoudelijke luiken:

  • een interactieve presentatie van de website www.btmvlaanderen.be, aan de hand van dynamische dubbelinterviews van een provinciale 'single point of contact' (SPOC) met een BTM-stakeholder uit zijn / haar provincie
  • voorstelling van de projectoproep ‘Beveiliging bedrijventerreinen’ door het Vlaams Agentschap Ondernemen & Innoveren (klik op deze link voor meer informatie)

Voorafgaand en afsluitend werd een netwerkmoment ingelast voor de circa 100 aanwezigen. De reacties na afloop waren positief, niet in het minst dankzij de originele presentatieformule. Ook de relevantie van een Kennisnetwerk Bedrijventerreinmanagement geschraagd door de POMs werd erkend.

Vanuit het Kennisnetwerk Bedrijventerreinmanagement zal er jaarlijks een Vlaamsbreed ontmoetingsmoment georganiseerd worden.

Contactgegevens: 

Piet Coessens, Agentschap Innoveren & Ondernemen
piet.coessens@vlaio.be
09 267 40 34
 

Lancering kennisnetwerk bedrijventerreinmanagement en projectoproep beveiliging

21

Lancering kennisnetwerk bedrijventerreinmanagement en projectoproep beveiliging

Het Agentschap Innoveren & Ondernemen en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappijen nodigen u vriendelijk uit op de infosessie over het kennisnetwerk bedrijventerreinmanagement en de projectoproep beveiliging. Deze infosessie is gericht naar bedrijventerreinverenigingen, beheerders en ontwikkelaars van bedrijventerreinen, lokale besturen en andere belanghebbenden. De infosessie vindt plaats in het Vlaams Administratief Centrum te Leuven. Programma en praktische richtlijnen vindt u in bijlage.

Contactgegevens: 

Piet Coessens, Agentschap Innoveren & Ondernemen
piet.coessens@vlaio.be
09 267 40 34