Mobility Event Bedrijven Mechelen Zuid

Mobility Event Bedrijven Mechelen Zuid

In de week van de mobiliteit is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan onze mobiliteit. Hoe vervoeren we ons van en naar het werk? Kan het anders? En hoe dan? Je hoort vaak over fietsleasing, maar dit kan op verschillende manieren. Omdat we merken dat de ondernemer toch nog wel wat vragen heeft over hoe zijn mensen via alternatieve vervoermiddelen op het werk te krijgen, organiseerde vzw Bedrijven Mechelen Zuid samen met haar Parkmanager Kirsten van Quares en met de steun van POM Antwerpen en Provincie Antwerpen op 19 september haar Mobility Event bij bestuurder Sonoco.

Aangezien een best practice vandaag de meest efficiënte manier is om kennis te delen en do’s en dont's te bespreken, wilde Sonoco zijn traject delen met de bedrijven op Mechelen Zuid. Hoe begin ik eraan? Hoe motiveer ik mijn mensen? Hoe pak ik het financieel aan? Is er hulp van de overheid? Dat Pendelfonds, kom ik daarvoor in aanmerking? Er werd op al deze vragen antwoord geboden. De ondernemers gingen met heel wat ideeën naar huis om aan de slag te gaan.

Als tweede spreker had de vzw de Provincie Antwerpen uitgenodigd om toelichting te geven rond de Mobiscan. Vzw Bedrijven Mechelen Zuid wil graag een overkoepelende Mobiscan over alle bedrijven van het bedrijventerrein laten uitvoeren door de provincie. Dit om in kaart te brengen waar de werknemers vandaan komen en wanneer en hoe ze vandaag naar het werk komen, om zo eventuele bedrijfsoverschrijdende mobiliteitsoplossingen te vinden. Deze studie zal plaatsvinden in de eerste helft van 2020.

Invoering havennummering en inrichting bufferbekken in Retiese Ambachtszone ‘De Bempdekens’

Invoering havennummering en inrichting bufferbekken in Retiese Ambachtszone ‘De Bempdekens’

Een werkgroep uit de Retiese Ambachtszone ‘De Bempdekens’ diende een subsidieaanvraag in bij de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen voor enerzijds een uniforme bewegwijzering via poort- of havennummers, anderzijds voor de herinrichting en verfraaiing van het retentie- of bufferbekken binnen deze zone. Deze werkgroep bestaat uit een actieve groep bedrijven binnen de ambachtszone en krijgt ondersteuning van de bedrijventerreinmanager van de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK) en de gemeente Retie. De werkgroep onderhoudt nauwe contacten met de overige bedrijven om de onderlinge samenwerking te stimuleren. Doel van deze werkgroep is het uitwerken van concrete acties om de bedrijvenzone te verduurzamen. 

Het invoeren van havennummers binnen de bedrijvenzone was één van de eerste actiepunten in het kader van bedrijventerreinmanagement. Deze manier van bewegwijzering wordt veel gebruikt in (grotere) industrieterreinen en is intussen goed ingeburgerd.
Door het aanleggen van verschillende elementen in de omgeving, wordt de functie van het bufferbekken uitgebreid. Speeltoestellen, een picknickruimte en een bijenhotel zorgen ervoor dat deze plek kan uitgroeien tot een groene ontmoetingsruimte. Op die manier vormt het een groene barrière tussen de bedrijven en de bewoning, maar tevens vormt het een verbinding tussen beide omdat het ervoor zorgt dat (buurt)bewoners in de bedrijvenzone worden geïntegreerd.

Dit project kwam tot stand dankzij de steun van de Provincie Antwerpen, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen en de gemeente Retie. Ook een aantal gevestigde bedrijven hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan deze realisatie.

Contactgegevens: 

Griet Goor, Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK)
griet.goor@iok.be
014 56 32 87

VZW Parkmanagement West-Limburg opgericht

VZW Parkmanagement West-Limburg opgericht

Ravenshout en Beringen-Zuid zijn de twee grootste bedrijventerreinen van Beringen. De opstart van de VZW Parkmanagement West-Limburg moet de samenwerking tussen de bedrijven een officieel statuut geven. Via de nieuwe VZW Parkmanagement West-Limburg worden alle bedrijven op Ravenshout en Beringen-Zuid als partners in dit verhaal betrokken. Voor de uitvoering van het parkmanagement heeft de stad Beringen Quares als gespecialiseerde partner aangesteld. Igna Linten en Leslie Pot zijn de nieuwe parkmanagers en het aanspreekpunt voor de bedrijven.

“Op het bedrijventerrein De Weven loopt al een gelijkaardig project dat erg succesvol is. De bedrijven hebben elkaar echt gevonden en plukken vandaag tal van voordelen uit hun samenwerking. We geloven in het potentieel om deze samenwerking uit te breiden naar Ravenshout en Beringen-Zuid. Op beide bedrijventerreinen waren er immers eerder al heel concrete vragen van bedrijven rond samenwerking” zegt schepen Gilbert Lambrechts.

Het dossier voor modernisering van Ravenshout is een belangrijke reden om te starten met parkmanagement. Investeringen op deze toplocatie zijn nodig om tegemoet te komen aan de hedendaagse noden van de bedrijven. Agentschap Innoveren & Ondernemen besliste enkele jaren geleden om subsidies toe te kennen aan diverse moderniseringsprojecten op het bedrijventerrein. In Tessenderlo, Ham en Beringen zullen naar aanleiding hiervan heel wat infrastructuurdossiers uitgevoerd worden. Dit najaar komt er nog een volledig nieuwe bewegwijzering en diverse wegen worden heraangelegd waaronder ook de Industrieweg. Mobiliteit en bereikbaarheid zijn belangrijke uitdagingen voor de toekomst waar het stadsbestuur zeker op willen inzetten, maar ook veiligheid en vergroening komen aan bod.

Beringen-Zuid wordt eveneens meegenomen in dit verhaal omdat er enkele bedrijven zijn die in aanmerking komen om samen te werken rond energie uitwisseling. In het verleden was er al interesse maar het kwam niet tot een concrete samenwerking. Via het parkmanagement wil men de draad terug oppikken en uiteraard ook andere samenwerkingsmogelijkheden bekijken. “Stad Beringen heeft een subsidie van VLAIO bekomen voor de opstart van het parkmanagement voor een bedrag van 65.000 euro en voorziet zelf nog eens 20.000 euro voor een periode tot eind 2019. Uiteraard blijft Beringen steeds een partner in dit verhaal en zullen wij de vereniging zoveel mogelijk ondersteunen” aldus schepen Gilbert Lambrechts.

Robuuste ruimte voor water en energie – Conceptstudie duurzame herinrichting bedrijvenzone Albertkanaal

Robuuste ruimte voor water en energie – Conceptstudie duurzame herinrichting bedrijvenzone Albertkanaal

In opdracht van de stad Antwerpen, gemeenten Schoten en Wijnegem en met de steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen heeft het team POSAD-ARCADIS-3E-One Architecture uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om tot een duurzame herinrichting van de bedrijvenzone Albertkanaal te komen. Er is niet alleen breed gekeken naar mogelijke projecten in het gebied, maar er zijn ook een aantal concrete projectplannen uitgewerkt voor implementatie van duurzame maatregelen in het projectgebied. Tevens is er in het kader van een bredere visie op de duurzame toekomst van de bedrijvenzone Albertkanaal gekeken naar het bestendigen van duurzame netwerken. Hierbij zijn de mogelijkheden onderzocht voor opschaling en replicatie van beloftevolle concepten.

Dit onderzoek kent een deel waarin met betrokken stakeholders is gewerkt rond uitvoerbare acties en een bredere visie op de duurzame bedrijvenzone Albertkanaal. De studie past ook in de ambitie voor doorgedreven en consequente integratie van klimaataspecten in het ruimtelijk beleid, zoals omschreven in het Klimaatplan Antwerpen. De onderzoeksopdracht heeft de doelstelling om concreet uitvoerbare projectplannen uit te werken binnen het kader van een bredere visie. Om tot ontrafeling van potentiële projecten voor verbetering in de verduurzaming van de bedrijvenzone te komen is een methodiek ontwikkeld die uitgaat van de vier grootheden welke de balans bepalen in de verduurzaming van het gebied: watervraag, waterovervloed, energievraag en energie-aanbod. Uit een groter aantal van potentiële projecten zijn vier concepten voor verduurzaming van de bedrijvenzone verder uitgewerkt in plannen van aanpak met sluitende businesscases.

Het rapport presenteert de resultaten van een onderzoek dat deze opdracht in de volle breedte heeft benaderd. De studie laat zien waar de mogelijkheden liggen voor verduurzaming van het gebied, maar maakt ook inzichtelijk welke hindernissen dienen genomen te worden om tot een succesvolle transformatie van het gebied te komen en wat hierbij de rolverdeling kan zijn tussen bedrijfsleven en overheid.

Contactgegevens: 

Sam Verbelen, consulent techniek stad Antwerpen
Sam.Verbelen@stad.Antwerpen.be
03 338 51 01

Bedrijventerreinmanagement 2016: ondersteuning bij opstart of uitbouw parkmanagement

Bedrijventerreinmanagement 2016: ondersteuning bij opstart of uitbouw parkmanagement

In het voorjaar van 2016 lanceerde het Agentschap Innoveren & Ondernemen een projectoproep bedrijventerreinmanagement. Bedrijventerreinverenigingen, opstartende bedrijventerreinverenigingen en bepaalde ontwikkelaars/beheerders van een bedrijventerrein konden tot eind juli een aanvraag indienen gericht op financiële ondersteuning voor het aanstellen van een parkmanager of het verder professionaliseren van hun bestaande parkmanagement. Het Agentschap ontving 38 projectvoorstellen.

Verspreid over Vlaanderen krijgen 14 bestaande bedrijventerreinverenigingen en 8 bedrijventerreinverenigingen-in-oprichting financiële steun van Vlaanderen. Prioriteit werd gegeven aan voorstellen met een problematiekgedreven motivatie en acties die naast kostenbesparing ook inzetten op samenwerking op vlak van energie en logistiek, beveiliging en verkeersveiligheid, duurzaam woon-werkverkeer, eco-efficiëntie of beeldkwaliteit. De subsidie moet het mogelijk maken de werkingskosten te financieren voor 3 jaar.

Contactgegevens: 

Lut Slabbinck, Agentschap Innoveren & Ondernemen
lut.slabbinck@vlaio.be
02 553 37 49

Praktijkvoorbeelden van succesvolle BTM-trajecten uit de provincie Antwerpen

Praktijkvoorbeelden van succesvolle BTM-trajecten uit de provincie Antwerpen

Samenwerkingsinitiatieven op bedrijventerreinen kunnen uiteenlopende financiële, economische, ecologische en maatschappelijke voordelen genereren. POM Antwerpen vindt het belangrijk om die troeven te versterken. In de brochure 'Van netwerking tot nachtbewaking. De dynamiek van bedrijventerreinmanagement' laat POM Antwerpen een aantal bedrijventerreinverenigingen en lokale besturen aan het woord. We komen te weten welke succesvolle BTM-trajecten werden doorlopen en hoe de bedrijventerreinverenigingen de toekomst zien. Voor wie concreet aan de slag wil gaan zijn er een aantal nuttige tips. Ook de Vlaamse overheid komt aan het woord, als toonaangevende stimulator van bedrijventerreinmanagement.

Contactgegevens: 

Peter Carpentier, POM Antwerpen
peter.carpentier@pomantwerpen.be
03 240 68 35