Pendelfonds: Duurzaam Woon-Werkverkeer

Pendelfonds: Duurzaam Woon-Werkverkeer

Woon-Werkverkeer

Vlaams minister voor Mobiliteit, Lydia Peeters, start op 2 mei 2022 een nieuwe projectoproep van het Pendelfonds. Dit Vlaams subsidiefonds voor werkgevers ondersteunt projecten van ondernemingen die het aantal autoverplaatsingen op vlak van woon-werkverkeer duurzaam verminderen. Verschillende maatregelen komen in aanmerking: aankoop en leasing van (elektrische) plooifietsen, gebruik fietsdeelsystemen, aankoop van fietsuitrusting, ...

De nieuwe oproep is specifiek gericht op projecten die de verbinding tussen het openbaar vervoer en de werkplek verbeteren en heeft extra aandacht voor bedrijfsoverschrijdende samenwerking tussen ondernemingen op bedrijventerreinen. Individuele ondernemingen kunnen tot €200.000 tussenkomst bekomen. Voor samenwerkingsverbanden bedraagt het maximale subsidiebedrag €400.000.

Meld jouw onderneming aan voor 1 juni!

Als je overweegt om investeringen te doen, is het belangrijk om voor 1 juni 2022 een dossiernummer aan te vragen. Nadien hebben ondernemingen tijd tot 1 september 2022 om een subsidieaanvraag in te dienen. Elke provincie heeft een dienst mobiliteit die je helpt bij het vervolledigen van jouw dossier.

Meer informatie vind je op https://pendelfonds.be/. Wil je meer weten over het ministerieel besluit, klik dan op pendelfonds_2022.

Starten met een fietsplan

Starten met een fietsplan

Gezondheid van uw werknemers, een positief imago en kostenbesparingen zijn slechts enkele van de vele voordelen om bedrijfsfietsen te introduceren. Onderhoud, verzekering, hulpverlening, advies en beheer kunnen gebundeld worden in een gezamenlijk pakket. Via een formule van loonruil kan dit bovendien kostenneutraal voor de werkgever en heel voordelig voor de werknemer.

B2Bike is een netwerk van lokale fietswinkels verspreid over de Vlaamse provincies, dat u daarbij kan assisteren. Geïnteresseerd? Neem dan een kijkje op de website!

Inspiratiedag duurzaam woon-werkverkeer

12

Inspiratiedag duurzaam woon-werkverkeer

Op 12 december organiseert het Provinciaal Mobiliteitspunt Oost-Vlaanderen, samen met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, een inspiratiedag duurzaam woon-werkverkeer. Op deze inspiratiedag belichten ze enkele concrete en actuele onderwerpen die u als mobiliteitscoördinator kunnen helpen bij de uitbouw van een duurzaam mobiliteitsbeleid. Ze focussen vooral op hoe u uw medewerkers kan stimuleren om naar het werk te fietsen. De inspiratiedag wordt afgesloten met de lancering van de gratis Testkaravaan Oost-Vlaanderen. Met deze campagne kunnen werknemers 3 weken lang een fiets uittesten voor hun woon-werkverplaatsing.

Locatie: PAC Gouvernementstraat, Gouvernementstraat 22, 9000 Gent.

Programma:

09.00 uur: onthaal
09.30 uur: welkomstwoord - VSV en PMP's
09.50 uur: fiets en fiscaliteit - Yves Labeeu (Attentia)
10.50 uur: is de speed pedelec een game changer?
11.10 uur: pauze met drankje
11.30 uur: fietslease in de praktijk (casestudies Stad Gent en vzw Kompas)
12.00 uur: Pendelfonds, een duwtje in de rug van uw fietsbeleid
12.15 uur: lancering Testkaravaan Oost-Vlaanderen
12.40 uur: lunch met broodjes
13.30 uur: einde

Inschrijvingen: gratis, Klik HIER
(NB: u kan uw inschrijving gratis annuleren tot 5/12, zoniet rekenen wij een administratieve kost van € 25 aan. Dit bedrag gaat integraal naar het revalidatiecentrum in Pulderbos, waar onder meer jonge verkeersslachtoffers begeleid worden. Annuleren kan enkel schriftelijk aan rutger.huybrechts@vsv.be.)

 

Concrete vragen?

Werkt fietsleasing ook voor mijn organisatie?
Welke fiscale maatregelen bestaan er?
Moeten alle fietsen verzekerd zijn?

Stel uw vraag op voorhand, zodat wij de inspiratiedag kunnen afstemmen op uw case.

Contactgegevens: 

De Testkaravaan: Femke Vanden Eynde, Bart Deceuninck
PMP: Tinneke De Caluwe
 
Dienst Mobiliteit
W. Wilsonplein 2 – 9000 Gent
09 267 78 28
www.oost-vlaanderen.be/pmp

Bike to Work: fietsen naar het werk heeft voordelen voor werkgevers en werknemers

Bike to Work: fietsen naar het werk heeft voordelen voor werkgevers en werknemers

De gemiddelde woon-werkafstand bedraagt 6,2 kilometer. Meer dan de helft van de stedelijke verplaatsingen ligt onder de 5 kilometer. Ideale fietsafstanden met een mooi cadeau: wie dagelijks fietst, leeft 2.5 jaar langer.

Bike to Work is een initiatief van de Fietsersbond en Cracq ter ondersteuning van werkgevers die hun werknemers willen stimuleren om met de fiets naar het werk te komen, al dan niet in combinatie met het openbaar vervoer of de wagen. Deze 7 stappen zetten je alvast op de goede weg.