Logistieke HUB en waterstof als motor voor decarbonisatie in Willebroek

Logistieke HUB en waterstof als motor voor decarbonisatie in Willebroek

Een complex ecosysteem zoals dat van bedrijventerrein MG Park De Hulst in Willebroek vraagt om een veelzijdige aanpak waarbij verschillende technologische oplossingen aangereikt worden en waarbij de wensen en verzuchtingen van alle bedrijven zoveel mogelijk in acht worden genomen.

Daarom hebben Montea, Quares en Toyota Material Handling het initiatief genomen om met ondersteuning van de VUB en de interclusterorganisaties Flux 50, VIL en VLAIO een haalbaarheidsstudie te lanceren, met als doel de mogelijke scenario’s voor de energietransitie van MG Park De Hulst te bestuderen en te optimaliseren.

Er zullen verschillende oplossingen worden bestudeerd, onder andere lokale hernieuwbare energieopwekking, lokaal geproduceerde groene waterstof, energieopslagsystemen, elektrische - en waterstofvoertuigen, zowel voor mobiliteit als voor interne logistiek. De betrokkenheid en inbreng van de aanwezige bedrijven op het bedrijventerrein is essentieel voor het welslagen van deze studie waarin de projectpartners de behoeftes van elk bedrijf willen meenemen.  

Op 15 februari vond de kick-off plaats van dit innovatieve project. Benieuwd hoe het eraan toeging? Bekijk dan de aftermovie.

 

Contactgegevens: 

Mia Van Daele, Quares
mia.van.daele@quares.be

Data en Logistiek

Data en Logistiek

Data, de sleutel in logistiek

Ben je benieuwd naar het belang van data in de logistieke wereld? Om logistieke processen kostenefficiënter en meer klimaatneutraal te maken zijn data de sleutel. Ontdek deze boeiende wereld samen met sprekers van Universiteit Antwerpen, TRI-VIZOR, LCL Data Centers én een bezoek aan het LCL Datacenter in Diegem.

Op donderdag 15 december 2022 verwelkomen het Kennisnetwerk Bedrijventerreinmanagement, Smart Hub Vlaams-Brabant en Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant jou in het Park Inn Hotel, Grensstraat 3, 1831 Diegem.

Programma 
- 16u: Ontvangst in het Park Inn Hotel by Radisson Brussels Airport 
- 16u20: Lezing door Baudouin Corlùy van LCL Datacenter over veiligheid en betrouwbaarheid via ISO en certificaten, het belang van Build or Buy of outsourcen van data en innovatieve projecten
- 16u40: Lezing door Bart Vannieuwenhuyse van Tri-Vizor over de uitdagingen voor de volgende generatie logistiek en fysiek internet
- 17u00: Lezing door prof. Roel Gevaers van UAntwerpen over inzet van data binnen logistiek 
- 17u20: Panelgesprek met Baudouin Corlùy van LCL, Thomas Van Asch van Air Cargo Belgium, Benny Smets van Ninatrans en voorzitter FEBETRA en Roel Gevaers van UAntwerpen met Bart Vannieuwenhuyse van Tri-Vizor als moderator
- 18u: Bezoek aan datacenter LCL, gelegen net achter het Park Inn Hotel, in groepjes van 10 personen. Om de 10 minuten start een groepje. 
- 19u30: Walking dinner en netwerken in het Park Inn Hotel

Inschrijven kan via deze link: https://bit.ly/3i6IagJ

Contactgegevens: 

Claudine Carton, POM Vlaams-Brabant
claudine.carton@pomvlaamsbrabant.be
016 26 71 87

Slotevent Logigrid

16

Slotevent Logigrid

In het project Logigrid onderzochten VIL en Flux50 samen hoe bedrijven in de logistieke sector hun stroomverbruik kunnen rationaliseren, zelf producent van hernieuwbare energie kunnen worden en verdere winst kunnen boeken door samenwerking met bedrijven in de buurt. Wilt u weten welke pragmatische oplossingen er zijn om uw stroomfactuur te milderen en welke energieoptimalisaties er zijn in de logistieke sector? Bent u benieuwd hoe een aantal bedrijven de theorie in de praktijk heeft gebracht? Dan is het slotevent Logigrid op 16 juni in Mechelen iets voor u! Bekijk het programma, praktische informatie, inschrijvingsvoorwaarden en inschrijvingsmodule via deze link.

Subsidies voor innovatieve logistiek op bedrijventerreinen

Subsidies voor innovatieve logistiek op bedrijventerreinen

Het Vlaams instituut voor de Logistiek (VIL) werd door de Vlaamse Overheid formeel aangeduid als aanspreekpunt en innovatieplatform voor de logistieke sector. Heeft u een vernieuwend logistiek concept voor de bedrijven op uw bedrijventerrein dan helpt VIL u gratis verder bij de inhoudelijke en financiële invulling van uw aanvraag voor subsidies.

De volgende infosessie gaat digitaal door op 1 april 2022 van 9u tot 10u.

Informatie en inschrijving via https://vil.be/event/gratis-infosessie-ontvang-subsidies-via-vil/

Contactgegevens: 

Eddy Hagen
eddy.hagen@vil.be

Sharing Logistics: deelplatform voor logistieke assets

Sharing Logistics: deelplatform voor logistieke assets

Met Sharing Logistics past VIL het principe van deeleconomie via een virtueel platform toe op de logistieke B2B markt. Er werd een stelsel te ontwikkeld waarbij bedrijven elkaars onbenutte assets en diensten kunnen gebruiken zonder dat er sprake is van winstbejag. De huurprijs van een bepaalde asset/dienst kan m.a.w. de gemaakte kost niet overschrijden. Bedoeling is dat de verhuurder een deel van de kosten van stilstand/leegstand kan drukken.

VIL ging in dit project van start door bij de deelnemende bedrijven hun logistieke assets en diensten die gedurende de dag onbenut blijven in kaart te brengen. Logistieke assets zijn meestal zeer kapitaalintensief, niet enkel in aankoop maar ook in onderhoud. Hierbij denken we aan heftrucks, hoogwerkers, vergaderzalen, straddle carriers, gekoelde ruimtes, veegtoestellen, onbenutte magazijnruimtes, veiligheidspersoneel, reachstackers, terminal tractors, opleiders, parkings,… Het huren van dergelijke assets brengt ook niet echt soelaas. Te duur, een te lange huurtijd, de fysieke afstand die te groot is, het materiaal dat niet altijd beschikbaar is op het juiste moment, niet exact het juiste materiaal, … Het zijn maar enkele van de redenen om niet te huren.

DOELSTELLING

De focus van dit VIL-project was om tot een efficiënt, afgewerkt webplatform te komen om de deelnemende bedrijven op een duidelijke en snelle manier met elkaar in contact te kunnen laten treden en een transactie tot stand te brengen. Dit alles zonder veel rompslomp en paperless met aandacht voor het juridische en verzekeringstechnische aspect van de zaak.

RESULTATEN

  • end-to-end analyse bij de deelnemers, welke assets/diensten zijn al dan niet geschikt
  • oplijsting van bestaande systemen en best practices bij kennisinstellingen en technologieproviders
  • aftoetsen van het juridisch en verzekeringstechnisch aspect
  • onderzoek naar mogelijke toepassingsgebieden en randvoorwaarden in verschillende sectoren
  • mappen van de mogelijke cases bij de deelnemende bedrijven
  • uitwerken van een functionele analyse om tot een operationeel webplatform te komen
  • uitvoeren van een proof of concept bij verschillende projectdeelnemers
  • berekenen van de ROI
  • analyseren van de testresultaten en wat zijn de lessons learned
  • lancering van het Sharing Logistics-platform als laagdrempelig deelplatform voor logistieke assets, waar bedrijven zich kunnen registeren om de tool uit te testen en – op termijn – daadwerkelijk te gebruiken
Contactgegevens: 

Sophie Delannoy, Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL)
Sophie.Delannoy@vil.be
03 229 05 36

Logigrid

Logigrid

Binnen hernieuwbare energiegemeenschappen kunnen omliggende bedrijven dankzij smart microgrid-technologie hun elektriciteitsproductie, -verbruik en -opslag op elkaar afstemmen. In het project 'Logigrid' willen VIL en Flux50 als speerpuntclusters voor de logistieke- en energiesector samen onderzoeken hoe deze technologie kan bijdragen aan de elektrificatie van de Vlaamse logistieke sector en haar transitie naar hernieuwbare energie. 

Logistieke bedrijven bieden een aantal potentiële opportuniteiten:

  • ze hebben vaak grote dakoppervlakken, geschikt voor installatie van zonnepanelen
  • ze zijn meestal op enige afstand van woonkernen gelegen wat ze in principe geschikt maakt voor installatie van windmolens
  • ze hebben een specifiek vraagpatroon en specifieke mogelijkheden voor energiebuffering in frigoruimten en batterijen voor (interne) transportmiddelen
  • de verwachte elektrificatie van voertuigen voor (goederen)transport zal de mogelijkheden van energieopslag binnen logistieke bedrijven nog gevoelig doen toenemen

Het project zal de mogelijkheden van smart microgrid-technologie aantonen voor logistieke bedrijven in Vlaanderen en hun potentieel in kaart brengen. Op het Logistiek Park Waasland in Verrebroek zal het gebruik van de technologie in de praktijk worden aangetoond, waarna de resultaten worden gedeeld en naar andere sites worden omgerekend.

Contactgegevens: 

Sophie Delannoy, Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL)
Sophie.Delannoy@vil.be
03 229 05 36