Logistieke HUB en waterstof als motor voor decarbonisatie in Willebroek

Logistieke HUB en waterstof als motor voor decarbonisatie in Willebroek

Een complex ecosysteem zoals dat van bedrijventerrein MG Park De Hulst in Willebroek vraagt om een veelzijdige aanpak waarbij verschillende technologische oplossingen aangereikt worden en waarbij de wensen en verzuchtingen van alle bedrijven zoveel mogelijk in acht worden genomen.

Daarom hebben Montea, Quares en Toyota Material Handling het initiatief genomen om met ondersteuning van de VUB en de interclusterorganisaties Flux 50, VIL en VLAIO een haalbaarheidsstudie te lanceren, met als doel de mogelijke scenario’s voor de energietransitie van MG Park De Hulst te bestuderen en te optimaliseren.

Er zullen verschillende oplossingen worden bestudeerd, onder andere lokale hernieuwbare energieopwekking, lokaal geproduceerde groene waterstof, energieopslagsystemen, elektrische - en waterstofvoertuigen, zowel voor mobiliteit als voor interne logistiek. De betrokkenheid en inbreng van de aanwezige bedrijven op het bedrijventerrein is essentieel voor het welslagen van deze studie waarin de projectpartners de behoeftes van elk bedrijf willen meenemen.  

Op 15 februari vond de kick-off plaats van dit innovatieve project. Benieuwd hoe het eraan toeging? Bekijk dan de aftermovie.

 

Contactgegevens: 

Mia Van Daele, Quares
mia.van.daele@quares.be

Samenwerking op bedrijventerreinen - Energie-efficiëntie en klimaatneutraliteit

Samenwerking op bedrijventerreinen - Energie-efficiëntie en klimaatneutraliteit

In de studie ‘Samenwerking op bedrijventerreinen’ ging de SERV op zoek naar inspirerende voorbeelden van duurzame samenwerking op bedrijventerreinen. Hier kan u een selectie uit het rapport lezen met een overzicht van acties rond energie-efficiëntie en klimaatneutraliteit in de onderzochte zones.

 

Contactgegevens: 

Gert Verdonck
Via LinkedIn

Met R-ACES naar een verlaagde CO2-uitstoot in de industrie

Met R-ACES naar een verlaagde CO2-uitstoot in de industrie

R-ACES staat voor “fRamework for Actual Cooperation on Energy on Sites and Parks” en is een Europees gesubsidieerd Horizon 2020-project.

R-ACES betekent een stapsgewijze verandering in de bijdrage van de Europese industrie aan de klimaatdoelstellingen van de EU. De industriële sector vertegenwoordigt immers 25% van alle energievraag en 50% van de totale vraag naar koeling en verwarming op het continent; toch is slechts 16% afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Door in te zetten op collectieve maatregelen en clustering kan de efficiëntie van de industrie drastisch worden verhoogd. 

Het project wordt uitgevoerd door 8 partners uit 6 landen. Het project heeft als doelstelling om op bedrijventerreinen minstens 10% emissiereductie te realiseren door overtollige energie uit te wisselen, gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen en alles aan elkaar te koppelen met slimme energiebeheersystemen. Een ecoregio is een geografisch gebied waar energie- en informatie-uitwisselingen plaatsvinden tussen verschillende bedrijven en actoren om afval en energieverbruik te verminderen. 

R-ACES bundelt de kennis en ervaring die is opgedaan in EU- en nationale projecten in een set van drie gerichte instrumenten, namelijk een zelfbeoordelingsinstrument, een juridisch instrument en een slim energiebeheerplatform voor clusters. De tools zijn ingebed in ondersteunende acties die zijn opgebouwd rond peer-to-peer leren, meer formele cursussen en webinars, en serious games. Samen stellen ze een cluster in staat om echt een ecoregio te worden en een zinvolle energiesamenwerking op te zetten. Het volledige pakket aan tools en ondersteuning is gericht op de high-potential clusters die in de European Thermal Roadmap zijn geïdentificeerd. Het zal worden gevalideerd in drie ecoregio's, actief worden ingezet in nog eens zeven regio's en verspreid over negentig regio's in heel Europa. Daarnaast zullen de tools en ondersteuningsmethodiek na afloop van dit project op duurzame wijze ter beschikking worden gesteld aan derden.

Het project is gestart in juni 2020 en loopt tot november 2022.

Contactgegevens: 

Paul Robbrecht, projectmanager R-ACES voor POM Antwerpen
paul.robbrecht@pomantwerpen.be
03 240 68 43

Toekomstbestendige Bedrijventerreinen LIVE!

10

Toekomstbestendige Bedrijventerreinen LIVE!

Op donderdag 10 december aanstaande organiseren CLOK en Transitiemakers met ondersteuning van MKB-Nederland het webinar Toekomstbestendige Bedrijventerreinen LIVE

Binnen dit thema zullen een 3-tal onderwerpen besproken worden:
- Eén: energietransitie op bedrijventerreinen. Waaronder: energiebesparing, fossielvrij energieverbruik en de opwek van duurzame energie. Ook emissievrije mobiliteit maakt hier deel van uit.
- Twee: groenblauwe bedrijventerreinen. Wat houdt deze term in? Hoe gaan we om met de gevolgen van klimaatverandering en wat kunnen we nu al doen tegen bijvoorbeeld wateroverlast, hittestress en extreme droogte?
- Drie: het samenspel tussen het organiserend vermogen van ondernemers op bedrijventerreinen en het faciliterend vermogen van de gemeente. Hoe wordt versnelling gerealiseerd en wat is de rol van de betrokken partijen? En hoe wordt gezorgd voor structurele verandering in plaats van eenmalig scoren?

Het webinar zal plaatsvinden op 10 december van 15:00 tot 17:15 uur en is bedoeld voor (besturen van) ondernemersverenigingen, parkmanagers, gemeenten en provincies.

Inschrijvingslink: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-toekomstbestendige-bedrijventerreinen-live-130958822363

Warmtenet Zelzate

Warmtenet Zelzate

North Sea Port krijgt er een warmtenet bij. Het warmtenet dat staalproducent ArcelorMittal wenst op te richten kan bij een eerst fase niet alleen intern maar ook bij het psychiatrisch centrum te Zelzate nuttig ingezet worden. Daarmee wordt een volgende stap gezet richting versterkend nabuurschap tussen bedrijven onderling, maar evenzeer tussen haven en hinterland. Eerder werd in 2016 heet water van papierfabrikant Stora Enso via een warmtenet onder het kanaal door tot bij Volvo Cars Gent gebracht. Ook met het project WarmCO2 is North Sea Port (toen nog Zeeland Seaports) er in 2008 al in geslaagd een techniek te ontwikkelen waarmee restwarmte en CO2 van YARA Sluiskil (vervaardigt onder meer kunstmest) kunnen worden hergebruikt in de glastuinbouw. Het zijn dergelijke samenwerkingsverbanden die de kern uitmaken van bedrijventerreinmanagement. Industrieterreinen en havengebieden zijn geen alleenstaande entiteiten. De ambitie van ArcelorMittal, gemeente Zelzate, de provinciale ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen (POM) en Provincie Oost-Vlaanderen om in een volgende fase ook scholen, nieuwe wijken en de sporthal in Zelzate te verwarmen met het warmtenet past perfect in deze filosofie. Om dit mee mogelijk te maken wil de POM Oost-Vlaanderen met haar investeringsfonds een oplossing bieden voor het knelpunt om – reeds in de eerste fase van het project – de leidingdiameters van het warmtenet groter te dimensioneren. Zo worden toekomstige, maar nog niet zekere uitbreidingen naar het centrum en het zuidelijk gedeelte van Zelzate mogelijk.

De eerste stap richting effectieve realisatie is nu de zoektocht naar een geschikte partner of consortium (de kandidatuurstelling is inmiddels verlopen). Eens deze gevonden is kunnen de energiemakelaars uit het Interreg project DOEN zich (warm) in de handen wrijven: de benutting van reststromen wordt een feit, een volgende stap richting C0² neutraliteit en een versterkt vestigingsklimaat.

Kurt Moens, 1ste gedeputeerde Provincie Oost-Vlaanderen: ‘In opdracht van de Provincie brengt de POM Oost-Vlaanderen nieuwe opportuniteiten voor verduurzamende investeringen tot ontwikkeling. Zowel het project DOEN als dit warmtenetproject passen perfect in dit plaatje. Met het investeringsfonds willen we voor het warmtenetproject een win-win-win situatie realiseren: door financieel de slaagkans te vergroten van duurzame, klimaatpositieve samenwerkingsverbanden buiten de corebusiness van bedrijven, door het economisch weefsel duurzaam te versterken en door de beperkte middelen via samenwerking te multipliceren.”

Daan Schalck, CEO North Sea Port: “North Sea Port neemt in het havengebied een regierol op inzake energietransitie. Deze ervaring zetten we graag verder in op het gebruik van de restwarmte van ArcelorMittal. Dit biedt mogelijkheden om bij bedrijven na te gaan of restwarmte kan worden gebruikt. North Sea Port kan in de toekomst het aanbieden van restwarmte uitspelen als troef voor nieuwe investeerders.”

Contactgegevens: 

Gieles Kinget, projectmanager POM Oost-Vlaanderen
gieles.kinget@pomov.be 

Netwerkdag 'energietransitie op bedrijventerreinen'

13

Netwerkdag 'energietransitie op bedrijventerreinen'

Een bedrijventerrein is de plek bij uitstek om in te zetten op collectieve productie en uitwisseling van energie. Op 13 november geven we een antwoord op drie centrale vragen rond energieprojecten: hoe kom je tot samenwerking met stakeholders, welk model of structuur voldoet aan de gestelde uitdagingen en hoe passen de financiële radars ineen? Aan de hand van een project in uitvoeringsfase toetsen we de theorie aan de praktijk en omgekeerd.

Ontdek hier de sprekers en schrijf in.

Contactgegevens: