Gedeelde energie is dubbele energie
Gedeelde energie is dubbele energie
Met het project 'gedeelde energie is dubbele energie' stimuleert intercommunale DDS efficiënt en duurzaam energiegebruik in hun regio door lokale hernieuwbare-energiegemeenschappen op te zetten.
Wat is een energiegemeenschap?
Een energiegemeenschap ontstaat tussen bedrijven of openbare gebouwen die in dezelfde regio of op hetzelfde industrieterrein liggen en hun energie delen.
Een voorbeeld:
Bedrijf A heeft een groot dak dat helemaal vol kan liggen met zonnepanelen, maar de eigenaar bedekt slechts de helft omdat dit de hoeveelheid energie voorziet die hij nodig heeft. Het hele dak vol zonnepanelen is een overbodige investering voor hem. Bedrijf B ligt op hetzelfde bedrijventerrein. De bedrijfsleider heeft meer energie nodig dan ze kan opwekken met zonnepanelen. Als de eigenaar van bedrijf A zijn dak helemaal bedekt met zonnepanelen, kan hij de energie die hij over heeft doorgeven aan bedrijf B. Zij vormen dan samen een energiegemeenschap.
Met dit project wenst DDS energiegemeenschappen van verschillende bedrijven of openbare gebouwen op te richten.
Hernieuwbare energie:
Hernieuwbare-energiegemeenschappen delen - het woord zegt het zelf - hernieuwbare energie. Dit kan zonne-energie of windenergie zijn. Bij zonne-energie worden tekorten en overschotten gecompenseerd tussen bedrijven. Bij windenergie exploiteren verschillende bedrijven samen een windturbine.
Project 'gedeelde energie is dubbele energie'
Het doel:
-
Energieverbruikers en -producenten engageren om samen te werken aan een toekomstbestendig energiesysteem.
-
Energie-investeringen ondersteunen en energiedelen stimuleren
-
Een antwoord bieden op stijgende energietarieven en CO2-emissietaksen
-
Bedrijventerreinen zelfvoorzienend maken op het vlak van energie
-
De assets voor de individuele productie en consumptie optimaliseren
De aanpak:
In een eerste fase monitoren we gedurende ongeveer een jaar alle energiedata van je bedrijf. Op basis daarvan stellen we samen met een gespecialiseerd bedrijf een gedetailleerd verbruiks- en productieprofiel op. Dit doen we bij alle deelnemende bedrijven.
Vervolgens stemmen we de energiestromen tussen verbruikers en producenten op elkaar af. Daarbij krijg je van ons advies over nieuwe investeringen in hernieuwbare energie. We bieden ook ondersteuning bij de uitvoering daarvan.
Het resultaat? Een efficiënt energieverbruik in een zelfvoorzienende energiegemeenschap.
Nathan Van Wouwe, energie- en klimaatcoördinator DDS
nathan.vanwouwe@dds-verko.be
0474 13 60 23