Warmtenet Zelzate

North Sea Port krijgt er een warmtenet bij. Het warmtenet dat staalproducent ArcelorMittal wenst op te richten kan bij een eerst fase niet alleen intern maar ook bij het psychiatrisch centrum te Zelzate nuttig ingezet worden. Daarmee wordt een volgende stap gezet richting versterkend nabuurschap tussen bedrijven onderling, maar evenzeer tussen haven en hinterland. Eerder werd in 2016 heet water van papierfabrikant Stora Enso via een warmtenet onder het kanaal door tot bij Volvo Cars Gent gebracht. Ook met het project WarmCO2 is North Sea Port (toen nog Zeeland Seaports) er in 2008 al in geslaagd een techniek te ontwikkelen waarmee restwarmte en CO2 van YARA Sluiskil (vervaardigt onder meer kunstmest) kunnen worden hergebruikt in de glastuinbouw. Het zijn dergelijke samenwerkingsverbanden die de kern uitmaken van bedrijventerreinmanagement. Industrieterreinen en havengebieden zijn geen alleenstaande entiteiten. De ambitie van ArcelorMittal, gemeente Zelzate, de provinciale ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen (POM) en Provincie Oost-Vlaanderen om in een volgende fase ook scholen, nieuwe wijken en de sporthal in Zelzate te verwarmen met het warmtenet past perfect in deze filosofie. Om dit mee mogelijk te maken wil de POM Oost-Vlaanderen met haar investeringsfonds een oplossing bieden voor het knelpunt om – reeds in de eerste fase van het project – de leidingdiameters van het warmtenet groter te dimensioneren. Zo worden toekomstige, maar nog niet zekere uitbreidingen naar het centrum en het zuidelijk gedeelte van Zelzate mogelijk.

De eerste stap richting effectieve realisatie is nu de zoektocht naar een geschikte partner of consortium (de kandidatuurstelling is inmiddels verlopen). Eens deze gevonden is kunnen de energiemakelaars uit het Interreg project DOEN zich (warm) in de handen wrijven: de benutting van reststromen wordt een feit, een volgende stap richting C0² neutraliteit en een versterkt vestigingsklimaat.

Kurt Moens, 1ste gedeputeerde Provincie Oost-Vlaanderen: ‘In opdracht van de Provincie brengt de POM Oost-Vlaanderen nieuwe opportuniteiten voor verduurzamende investeringen tot ontwikkeling. Zowel het project DOEN als dit warmtenetproject passen perfect in dit plaatje. Met het investeringsfonds willen we voor het warmtenetproject een win-win-win situatie realiseren: door financieel de slaagkans te vergroten van duurzame, klimaatpositieve samenwerkingsverbanden buiten de corebusiness van bedrijven, door het economisch weefsel duurzaam te versterken en door de beperkte middelen via samenwerking te multipliceren.”

Daan Schalck, CEO North Sea Port: “North Sea Port neemt in het havengebied een regierol op inzake energietransitie. Deze ervaring zetten we graag verder in op het gebruik van de restwarmte van ArcelorMittal. Dit biedt mogelijkheden om bij bedrijven na te gaan of restwarmte kan worden gebruikt. North Sea Port kan in de toekomst het aanbieden van restwarmte uitspelen als troef voor nieuwe investeerders.”

Contactgegevens: 

Gieles Kinget, projectmanager POM Oost-Vlaanderen
gieles.kinget@pomov.be