Ravenshout Beringen recycleert, de natuur profiteert!

7

Ravenshout Beringen recycleert, de natuur profiteert!

Op donderdag 7 september 2017 organiseert de Ondernemersclub Beringen samen met Quares Parkmanagement en Out of Use een grootschalige inzamelactie van oud ICT-materiaal. Oude gsm's, smartphones, laptops, printers,.... alles is welkom. Met de opbrengst van deze "grondstoffen" zullen er bomen aangekocht worden bij Natuurpunt die in november zullen aangeplant worden in Maasmechelen. 1 smartphone = 1 boom. Omliggende bedrijven kunnen hun afval deponeren aan het meeting point (windmolens aan Borealis, Industrieweg 148) op het industrieterrein Ravenshout (Beringen).

Contactgegevens: 

Igna Linten, parkmanager Quares
igna.linten@quares.be
0485 76 13 78

Bedrijventerrein Jagersborg Maaseik zamelt 2,1 ton oude elektrische materialen in

Bedrijventerrein Jagersborg Maaseik zamelt 2,1 ton oude elektrische materialen in

Recyclage actie Bedrijventerrein Jagersborg Maaseik

De vzw OJM organiseerde samen met de parkmanager een inzamelactie van oude elektrische materialen. In totaal werd hier 2,1 ton materiaal opgehaald, wat goed is voor een CO2-besparing van 3 ton. Acties als deze maken bedrijven bewust van de grondstoffen die verborgen zitten in hun elektronisch afval. Door samen te werken met een goede partner, die zorgt voor de ontleding van deze toestellen zodat het afval opnieuw waarde krijgt, versterken we de circulaire transitie.

Contactgegevens: 

Igna Linten, parkmanager Quares
igna.linten@quares.be
0485 76 13 78

Efficiënte en doordachte uitwisseling van materialen via ecoclusters

Efficiënte en doordachte uitwisseling van materialen via ecoclusters

Bedrijven kunnen heel wat winst boeken als ze efficiënt met materialen omgaan. Wat voor het ene bedrijf een afvalstroom is, kan een grondstof of energiebron zijn voor het andere. Via het proefproject ‘ecoclusters’ van OVAM werd nagegaan of deze bedrijven elkaar echt vonden.

Een ecocluster is een groep van naburige bedrijven die samenwerken. Dit kan op allerlei manieren: afval collectief inzamelen en laten ophalen, nagaan hoe grondstoffen efficiënt kunnen ingezet worden, reststromen uitwisselen,…

OVAM testte het systeem van ecoclusters in Olen. Zeven bedrijven namen deel aan het project. Elk bedrijf maakte eerst een materialenscan. Via deze scan kregen bedrijven zicht op de efficiëntie waarmee ze materialen inzetten en wat dat opbrengt. Vervolgens werd er gezocht naar mogelijkheden tot samenwerking tussen de bedrijven.

Uit het Olens proefproject kwamen alvast een aantal waardevolle projecten voort. Zo gaan enkele houtverwerkende bedrijven hun afvalhout verzamelen en leveren aan een ander bedrijf. Dit bedrijf gaat de houtresten gebruiken om elektriciteit op te wekken en de gebouwen te verwarmen. Een win-winsituatie voor alle partijen. Een ander voorstel dat gerealiseerd werd, is de organisatie van een inzamelronde voor KGA bij de bedrijven.

Contactgegevens: 

Meg Scheppers, OVAM
meg.scheppers@ovam.be
015 28 45 51

Griet Goor, Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK)
griet.goor@iok.be
014 56 32 87