Circulair denken op bedrijventerreinniveau

Circulair denken op bedrijventerreinniveau

Het project “Grensland is Circulair” testte een collectieve totaalaanpak voor een beter materiaal- en afvalbeheer op het industriepark Grensland Menen-Wervik en twee bedrijventerreinen in Wervik. Het project inventariseerde eerst grondstoffen en reststromen bij de deelnemende bedrijven. Deze inventaris vormde de basis voor een betere of hoogwaardigere bestemming van de materialen op het terrein. Tegelijkertijd werd hiervoor een financieel model ontwikkeld.

Het project kreeg de steun van Vlaanderen Circulair, de provincie West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen. Deelnemende partners waren bedrijventerreinvereniging Grensland Menen-Wervik, 3PT Consult, Mirom, Stad Menen, Stad Wervik, Provincie West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen.

Op de 'Circulaire week' van 19-23 september 2022 werden alle projectresultaten gedeeld naast tal van andere sprekers en topics:

https://www.wervik.be/grenslandcirculair/circulaire-week-19-23-september

Contactgegevens: 

Herman Wenes, Parkmanager Platform Grensland Menen-Wervik
parkmanager@grensland-menen-wervik.be
0475 69 24 97

 

 

Laat je klein gevaarlijk afval ophalen in West-Vlaanderen

Laat je klein gevaarlijk afval ophalen in West-Vlaanderen

In samenwerking met de erkende ophaler Vanheede Environmental Services organiseert POM West-Vlaanderen eind mei een nieuwe ophaalronde om het klein gevaarlijk afval op de West-Vlaamse bedrijventerreinen op te halen. Door deze gebundelde aanpak krijgen de bedrijven een goedkoper tarief aangeboden voor de verwerking van hun afval. En de bedrijven zetten hiermee een stapje richting duurzaam ondernemen. Alle info via https://www.pomwvl.be/campagnes/kga. Inschrijven kan tot 24 mei 2022.

Contactgegevens: 

Circulariteit op bedrijventerreinen

Circulariteit op bedrijventerreinen

Op 2 december 2021 organiseerde het Kennisnetwerk Bedrijventerreinmanagement een webinar rond het thema 'Circulariteit op bedrijventerreinen'. Deze boeiende sprekers deelden hun expertise met ons:

·Thomas Vandenhaute (Sirris) schetste de uitdaging en aanpak van circulaire economie in Vlaanderen. Het doel is materialen langer en nuttiger gebruiken. Thomas legde het concept helder uit aan de hand van 4 principes: 1. recycleren is niet dé oplossing, 2. de waarde zit bij de gebruiker, 3. samenwerken is het nieuwe normaal, 4. grenzen zitten in je hoofd. De vele voorbeelden inspireren om zelf aan de slag te gaan.

·Astrid De Man (OVAM) ging dieper in op één aspect van circulaire economie, namelijk bedrijfsafval. De uitdaging hierbij is zoveel mogelijk afval te sorteren aan de bron. De ervaring leert dat ophaalrondes op bedrijventerreinen heel goed werken, zelfs beter dan een inzamelpunt.  Om bedrijven verder te motiveren hun afval correct te sorteren en zo weinig mogelijk restafval aan te bieden, besliste de Vlaamse Regering om het bedrijfsrestafval duurder en de controles strenger te maken vanaf januari 2022.

·Philippe Tavernier (3PT Consult) illustreerde de aanpak op het industriepark Grensland Menen-Wervik en de bedrijventerreinen Klingstraat en Hoogweg in Wervik.  Met het project 'Grensland Circulair' nemen bedrijven de handschoen op en werken ze samen aan een beter materialenbeheer, afvalpreventie en optimalisatie van de selectieve inzameling van afvalfracties met focus op upcycling en circulariteit van materialen.

·Liesbeth Remue (Agentschap Innoveren & Ondernemen) zoomde tot slot in op het relanceplan Vlaamse Veerkracht en de accenten die Vlaanderen wil leggen op vlak van klimaat, duurzaamheid en innovatie. VLAIO wil de omslag naar een circulaire economie verder ondersteunen, en werkt aan een voorstel voor subsidie-oproepen in 2022. Hou onze nieuwsbrief en de website van VLAIO in de gaten, of schrijf je in op de nieuwsbrief van Vlaanderen Circulair voor alle informatie over circulaire economie in Vlaanderen.

Circulaire economie is een boeiend verhaal waarbij samenwerking de sleutel tot succes is. Onder de 85 deelnemers waren vertegenwoordigers van bedrijventerreinverenigingen, lokale, regionale en Vlaamse besturen, werkgeversorganisaties, studiebureaus en ook ontwikkelaars en beheerders van bedrijventerreinen. Doorheen de presentaties en de vragenronde kwam de ‘nood aan samenwerking’ goed uit de verf en werd duidelijk dat er verschillende praktijkervaringen zijn die andere bedrijventerreinen kunnen inspireren. Kortom, het thema circulariteit op bedrijventerreinen is duidelijk actueel bij de doelgroepen van het Kennisnetwerk BTM!

Wilt u weten hoe u circulaire economie positief kan inzetten op uw bedrijventerrein? Bekijk alvast de presentaties van de verschillende sprekers en de opname van het webinar. Alle vragen werden live beantwoord, maar we voegen graag nog de verwijzing naar Brusselse initiatieven toe:

Video: 

POM West-Vlaanderen organiseert opnieuw KGA-ophaling vanaf eind november 2020

POM West-Vlaanderen organiseert opnieuw KGA-ophaling vanaf eind november 2020

Ook in de komende jaren organiseert POM West-Vlaanderen halfjaarlijkse ophaalrondes voor klein gevaarlijk afval (KGA) op de West-Vlaamse bedrijventerreinen. Zij blijft daardoor bedrijven stimuleren om optimaal te sorteren en te recycleren. Een selectieve inventarisatie en een reguliere KGA-ophaling helpen elk bedrijf om het restafval te verminderen, wat een belangrijke stap is in de evolutie naar een duurzaam circulair materiaalbeheer. Door de collectieve ophalingen vermijden de bedrijven het risico op hoogoplopende boetes voor het niet naleven van de VLAREMA voorschriften en kunnen zij dit doen aan gereduceerde tarieven. De erkende ophaler zorgt daarenboven voor de nodige attesten conform de wettelijke voorschriften.

Door de coronamaatregelen en verminderde activiteit bij heel wat bedrijven werd de ophaalronde van juni 2020 uitgesteld. De eerstvolgende ophaalronde is voorzien van maandag 23 november tot vrijdag 4 december 2020.

Alle informatie via http://pomwvl.be/kga . Dit initiatief kadert in het VLAIO-project Kennisnetwerk Bedrijventerreinmanagement.

Bedrijven in zone Plassendale worden begeleid in hun circulaire doelstellingen

Bedrijven in zone Plassendale worden begeleid in hun circulaire doelstellingen

Het Economisch Huis Oostende zorgt voor opvolging, begeleiding en ondersteuning van de werking op socio-economisch vlak van alle Oostendse bedrijventerreinen. Via het project ‘Upcycle Your Waste’ willen zij de afvalstromen van de bedrijven binnen de zone Plassendale gezamenlijk in kaart brengen en de circulaire behandeling van deze afvalstromen verhogen. De begeleiding zal stap voor stap gebeuren om zo de barrières weg te werken bij het implementeren van circulariteit.

Dit project kadert in de financiering door het Interreg 2 Zeeën-programma dat deel uitmaakt van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info via https://www.economischhuis.be/nl/nieuws-events/economisch-huis-oostende-start-met-europees-project-upcycle-your-waste-rond-circulaire-economie

Bron: 
Economisch Huis Oostende

Logistiek Slim Samenwerken: pilot voor duurzame afvalinzameling

Logistiek Slim Samenwerken: pilot voor duurzame afvalinzameling

Verschillende bedrijven in Amsterdam-Zuidoost hebben samen met TNO, SUEZ en Renewi onder de noemer “Zuidoost Circulair” een initiatief genomen in het kader van ‘Logistiek Slim Samenwerken’ en ‘Circulaire Economie’. Het doel is te komen tot een duurzame oplossing voor de logistiek van hun afvalverzameling.

Waar gemeenten verplicht zijn het huishoudelijk afval op te halen, is de bedrijfsafvalmarkt in Nederland geliberaliseerd: bedrijven kunnen hun eigen bedrijfsafvalinzamelaar kiezen. Omdat zij verplicht zijn steeds meer afval gescheiden aan te bieden, neemt het aantal verkeersbewegingen in de toekomst alleen maar toe en daar valt winst te behalen. Door een gezamenlijke inzameling van bedrijfsafval zijn minder inzamelwagens nodig. Bovendien wordt door SUEZ ook een elektrische ophaalwagen ingezet.

Begin september 2018 werd gestart met een pilot die na 5 maanden zal worden geëvalueerd. Bij een positieve beoordeling wordt een structureel vervolg opgezet, waardoor ook andere bedrijven uit de bedrijvenzone zich kunnen aansluiten bij dit initiatief.

 

Contactgegevens: 

Jannette Debes
jannette.debes@tno.nl