Campus Diepenbeek kleurt opnieuw groen

Campus Diepenbeek kleurt opnieuw groen

De natuur op Campus Diepenbeek krijgt een stevige opwaardering. Zo worden de verschillende deelcampussen met elkaar verbonden via wandelpaden en wordt de rest van de natuur – waaronder de vijver – opnieuw publiek toegankelijk gemaakt. Dit alles kan dankzij de steun van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “Het waardevolle Demerlandschap wordt in ere hersteld. Dat komt de beleving op de campus sterk ten goede.”

Campus Diepenbeek wordt één van de belangrijkste kruispunten in Limburg, met ruimte voor onderwijs, onderzoek, bedrijvigheid en recreatie. Het ambitieuze masterplan – dat een blik werpt op 2050 – werd de afgelopen jaren met POM Limburg als regisseur ontwikkeld, en de eerste resultaten worden nu zichtbaar op het terrein. Gedeputeerde Tom Vandeput: “Eén van onze doelstellingen bij de opmaak van het masterplan was om de waardevolle natuur in ere te herstellen. In de eerste plaats in het belang van het verhogen van de biodiversiteit, maar zeker ook van de beleving voor bewoners en omwonenden. Een groene omgeving, met wandelpaden en picknickbanken, maakt het campusleven zoveel aangenamer.”

Natuur in je Buurt
Samen met Natuurpunt diende POM Limburg een dossier in bij Natuur in je Buurt, een projectoproep van het Agentschap Natuur en Bos. Ecocampus Diepenbeek is één van de 23 goedgekeurde natuurontwikkelingsprojecten. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir: “Sinds het coronavirus de kop opstak hebben meer en meer Vlamingen de natuur in hun omgeving ontdekt. Zoals de naam van de projectoproep al aangeeft, willen we via kleinschalige ingrepen de natuur ook dichter bij de mensen brengen, niet in het minst op plaatsen waar dat minder voor de hand liggend is. Ook de natuur op campus Diepenbeek kan een opfrisbeurt gebruiken. Zo kunnen de knappe koppen die in Limburg studeren ontspanning, rust maar ook inspiratie en motivatie vinden in het groen.”

Biodiversiteit
De natuur op en rond de campus was de voorbije jaren wat uit het oog verloren. De vijvers en poelen zijn niet toegankelijk voor publiek, en worden momenteel ook niet onderhouden. Dat is zonde voor de biodiversiteit. Voorzitter van Natuurpunt Bart Vangansbeke: “Met z’n ligging tussen de Kempen en Haspengouw zijn de mogelijkheden voor herstel van topnatuur hier nog aanwezig. Dankzij dit project kunnen we eindelijk starten met natuurbeheer van de groene ruimtes. Via een gezamenlijk beheerplan voor de groene ruimtes die in het masterplan gevrijwaard blijven, zullen we dit beheer nadien verduurzamen. Topnatuur voor en met de Limburgse topbrains van de toekomst is ons doel.”

Verbinding
Op dit moment geven de campusgebouwen een gefragmenteerde indruk. De ontsluiting van de natuur brengt daar verandering in. Gedeputeerde Tom Vandeput: “In ons masterplan staat verbinding centraal: de twee deelcampussen – de Bouwcampus en de Health Campus – en het onderwijshart moeten optimaal verbonden zijn. Vooral wat de verbinding tussen de Bouwcampus en de onderwijsgebouwen betreft is dat op dit moment een probleem. Door de natuur opnieuw toegankelijk te maken zullen campusbewoners zich op een veilige manier kunnen verplaatsen, via een autoluwe weg. Onderweg voorzien we ontmoetingsplekken, die community-vorming stimuleren. Tussen UHasselt en de Bouwcampus trekken we ook een natuurbelevingspaviljoen op. Dat wordt volledig circulair gebouwd.”

Slim signaalgebied
Campus Diepenbeek ligt in een waterrijk gebied. Door compacter te bouwen – bijvoorbeeld in de hoogte – en door het natuurbeheer slimmer aan te pakken, wordt duurzame ontwikkeling in signaalgebied mogelijk.