LECSEA – energiedelen in de praktijk

Hoe geef je bedrijven op bedrijventerreinen de power om te investeren in hernieuwbare energie en die te delen? In 2020 startten 10 internationale partners het Interreg 2 Zeeën-project LECSEA met als doel de realisatie van energiegemeenschappen. Tijdens het slotevent van LECSEA in Veurne deelden de Vlaamse partners hun opgedane kennis en ervaring over energiegemeenschappen op over hun pilootprojecten:

Op Ostend Science Park (OSP) onderzocht POM West-Vlaanderen binnen welke juridische, technische en financiële randvoorwaarden het wetenschapspark zich als energiegemeenschap kan ontwikkelen en welke rol een Energy Service Company (ESCO) hierin kan spelen.

Voor Veurne I bracht Oktow de energiedata van 11 bedrijven in kaart alsook het potentieel om energie uit te wisselen. WVI investeerde met middelen vanuit dit Europees project mee in het warmtenet om de restwarmte van voedingsbedrijf PepsiCo tot bij de nieuwe woonwijk Suikerpark te brengen.

Case Veurne: energieplatform met real-timedata
Xavier Desmet, Oktow en Marianne Vancleemput, WVI
Innovatief warmtenet voor Veurne
Jeroen Rabaey, Noven en Frank Declercq, PepsiCo

Leiedal onderzocht op De Voerman in Anzegem de mogelijkheden om thermische energie uit de hoofddrinkwaterleiding van De Watergroep te onttrekken en implementeerde dit project in praktijk.

Warmte uit een BEO-veld of uit drinkwater
Dominiek Vandewiele, Leiedal

In Vlaanderen is het in 2023 mogelijk om overschot aan energie te delen tussen gebouwen binnen dezelfde groep. Vanaf april 2023 wordt het ook mogelijk om groene stroom te verkopen aan de gebruikers van multifunctionele gebouwen. Voor POM, ’t Werkpand en OCK, beheerders van kantoren en startersinfrastructuur, een interessante pistes om mee te nemen in het investeringsplan zonne-energie. De grootste gebouwen werden aangesloten op een energiemanagementsysteem (EMS)

Energiedelen tussen vestigingen met eenzelfde eigenaar
Sophie Tobback, POM West-Vlaanderen

Contactgegevens: 

Sophie Tobback, Operations manager Bedrijventerreinen van de Toekomst
sophie.tobback@pomwvl.be
0478 70 35 29