23

Energiegemeenschappen: hernieuwbare energie voor iedereen

Fossiele brandstoffen moeten plaatsruimen voor hernieuwbare energie, zoveel is zeker. Maar niet iedereen kan zonnepanelen op het dak leggen of een windmolen in de tuin planten. Hoe kan elke burger dan op hernieuwbare energie overschakelen? Via energiegemeenschappen, bijvoorbeeld.

Energiegemeenschappen brengen mensen samen: burgers, kmo’s,  organisaties en lokale besturen die groene energie produceren enerzijds, en buurtbewoners die geen toegang hebben tot hernieuwbare energie anderzijds. Zo verkopen eigenaars van zonnepanelen hun stroomoverschotten bijvoorbeeld aan hun buren. Of een hele wijk investeert samen in een collectieve batterij. Er zijn heel wat vormen van energiegemeenschappen mogelijk.

De Vlaamse regering werkt volop aan het wettelijk kader dat van energiegemeenschappen een win-winmatch maakt voor alle partijen. Dit najaar moet dat kader klaar zijn, dus dit is hét moment om alles te leren over energiegemeenschappen. Tijdens het volgende gratis webinar van ons event Connect2Change, op 23 september.

Je ontdekt in dit webinar:

  • waarom energiegemeenschappen groene energie democratiseren;
  • hoe je er als burger, kmo,  organisatie en lokaal bestuur je voordeel mee kan doen;
  • waarom een energiegemeenschap goed is voor onze planeet en onze gemeenschap;
  • hoe je samen met je buren, de bakker of de bib zo’n energiegemeenschap kan oprichten;
  • welke uitdagingen er met energiegemeenschappen gepaard gaan, en hoe je die kan tackelen.

Sprekers

 

20190620%20Erwin%20Cornelis.jpg

Erwin Cornelis, beleidsexpert energie bij Bond Beter Leefmilieu, is al 25 jaar actief in de energiesector. Hij bestudeerde onder andere de klimaatimpact van transport, beheerde een programma voor energie-efficiëntie, evalueerde het beleid voor meer hernieuwbare energie… Dankzij deze verschillende perspectieven heeft hij als geen ander zicht op welk beleid ons best naar klimaatneutraliteit leidt.

 

Dirk%20Vansintjan.png

Dirk Vansintjan vecht al meer dan 30 jaar voor een energietransitie door en voor burgers. Hij is medeoprichter van Ecopower, en als voorzitter van REScoop Europe, de Europese overkoepelende organisatie van burgercoöperaties, bereikte hij binnen de EU-wetgeving aanzienlijke verbeteringen op vlak van duurzame en coöperatieve energie. 

 

Mathieu%20Vermeersch.jfif

Mathieu Vermeersch is beleidsmedewerker energie bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Bij VEKA timmert hij aan een regelgevend kader waarbinnen, in de nabije toekomst, energiegemeenschappen opgestart kunnen worden.

 

42414a3e-4f6c-4fd2-9cbb-d9d42126b1f5.jpg

Annelies Delnooz is senior onderzoeker en projectmanager bij VITO / Energyville. Ze onderzoekt de marktwerking van de energiesector binnen een internationale context. Daarnaast werkt ze aan de integratie van verschillende innovatieve oplossingen en energietechnologieën binnen een Smart Grid-context.

 

d1308e25-8bfb-49d4-b2d7-15f98eeb4408.jpg

Als consultant in de energiesector zag Pieterjan Verhaeghen dat energiecontracten niet transparant zijn. Vaak weten mensen niet of hun contract groene initiatieven ondersteunt, en dat vertraagt de transitie. Daarom richtte hij Bolt op. Via dat energieplatform kunnen mensen hun energie rechtstreeks kopen van groene producenten. Van bijvoorbeeld de plaatselijke tennisclub die zonnepanelen op het dak heeft liggen, of van de windmolen langs de weg naar kantoor. Met hun transparante peer-to-peermodel wil Bolt de energiesector uitdagen om meer inspanningen te leveren om de lokale transitie een boost te geven.

Schrijf je hier in.