Directe lijnen kunnen extra doorbraak voor hernieuwbare energie betekenen
De Vlaamse regering keurde vorige vrijdag in een eerste lezing een wijziging aan het energiedecreet goed, dat de erkenning van directe lijnen makkelijker moet maken. Dat zou wel eens verregaande positieve consequenties kunnen hebben voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie.
Een logistiek bedrijf met een grote loods voor goederenopslag heeft er vandaag weinig baat bij om zonnepanelen op het dak te leggen, aangezien er ter plaatse weinig stroomverbruik is. En alle stroom op het net injecteren en aan een stroomleverancier verkopen brengt onvoldoende op. Maar stel dat het aanpalend bedrijf wél veel verbruik heeft en onvoldoende plaats voor zonnepanelen ? Als die buur de op het net geïnjecteerde zonnestroom moet aankopen, dan betaalt hij de volle pot voor het gebruik van het net. Wat als beiden dan eens een kabel zouden trekken van de PV-installatie naar het Algemeen Laagspanningsbord bij de buur ? Juridisch heet dat een ‘directe lijn’. En zo’n directe lijn is in principe niet toegelaten, behoudens in zéér specifieke omstandigheden. De Vlaamse regering wil nu, op voorspraak van energieminister Tommelein, die logica omdraaien. Directe lijnen worden voortaan toegelaten, behoudens uitzonderingen.
De maatregel creëert een gigantische opportuniteit voor de verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie, want de hierboven geschetste situatie doet zich op nagenoeg elk bedrijventerrein voor en is trouwens ook niet beperkt tot PV-installaties. Ook een directe lijn vanaf een windturbine of een biovergister moet kunnen. Zolang het maar één kabel betreft die twee aangrenzende percelen met elkaar verbindt.
Keerzijde van de medaille is wel dat wanneer er tientallen, honderden, van dergelijke directe lijnen worden goedgekeurd, er minder stroom over het publieke net zal worden getransporteerd. Dat zou kunnen leiden tot hogere distributiekosten voor zij die nog wel al hun stroom van het net moeten afnemen. Maar ook daar wordt gedeeltelijk aan tegemoet gekomen door het invoeren van een ‘Openbare dienstverplichting’ – lees ‘heffing’ – op dergelijke directe lijnen. Voor hoogspanningsaansluitingen bedraagt die een symbolische 0,36 euro/MWh, voor middenspanningsaansluitingen 5,95 euro/MWh en voor laagspanningsaansluitingen 53,83 euro/MWh. Dat laatste moet particulieren ontraden om stroom met hun buur uit te wisselen…
(c) Alex Polfliet
Bron: www.energiejournaal.be